Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаУкраїнські селекціонери вивели два нові сорти картоплі

Українські селекціонери вивели два нові сорти картоплі

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на воєнну агресію Росії, наші українські аграрії продовжують свою роботу. Цього року селекціонери Національної академії аграрних наук України вивели два нові сорти картоплі - Мірамі та Джавеліна.

Про це йдеться в доповіді  президента НААН, академіка Ярослава Гадзала.

Як повідомляє Ярослав Гадзала, у 2022 році було виведено нові сорти гречки, кукурудзи, зернобобових, вівса, 2 сорти пшениці. А ще 2 нових сорти картоплі – Мірамі та Джавеліна.

“Створено два сорти картоплі Мірами та Джавеліна. Розроблено спосіб з мінімізації процесів реінфікування вірусами картоплі оздоровленого насіннєвого матеріалу. Удосконалено елементи сортової технології вирощування картоплі. Інтродуковано 7 зразків картоплі, 10 – батата та 5 топінамбура”, – відзначив академік.

Нові сорти картоплі адаптовані до різних ґрунтово-кліматичних зон України. Тобто їх можна вирощувати у всіх куточках нашої країни. У Мірамі шкірка світло-рожевого кольору, а у Джавеліни – темнішого.

Також вчені сформували карту впливу воєнних дій на ґрунтове покриття України.

“Негативний вплив від збройної агресії РФ зазнав майже весь спектр основних ґрунтів України – від дерново-підзолистих на Півночі до каштанових солонцюватих на Півдні. Однак найбільше постраждали родючі чорноземи, особливо звичайні та південні, що постійно перебувають в епіцентрі активних бойових дій”, – наголосив академік.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні