Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 12 грудня – День Сухопутних військ України

Цей день в історії: 12 грудня – День Сухопутних військ України

Этот материал также доступен на русском языке
12 грудня – 346-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 19 днів. Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день нейтралітету та Всесвітній день загального медичного забезпечення. А в Україні – День сухопутних військ.

«День Сухопутних військ України» — національне професійне свято, всіх працівників та військовослужбовців Сухопутних військ України, яке відзначається в країні щорічно 12 грудня.

«День Сухопутних військ України» з’явився в українському офіційному календарі порівняно недавно, наприкінці другого тисячоліття, 1997 року (наступного року після того, як СВ Збройних Сил України було сформовано на підставі Указу Президента відповідно до статті 4 Закону України «Про Збройні Сили України» 1996 року), після того, як 18 жовтня 1997 року, у столиці другий президент України Леонід Данилович Кучма підписав Указ N 1167/97 «Про День Сухопутних військ України » який наказував відзначати його в Україні щороку 12 грудня.

У президентському указі Леоніда Кучми, зокрема, говорилося, що це свято запроваджується: «враховуючи заслуги Сухопутних військ України як найбільш численного виду Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави».

Що сталося в Україні та світі 12 грудня

  • 1674 – у Києво-Печерській друкарні вийшов перший короткий нарис історії України – “Синопсис”.
  • 1764 – російська імператриця Катерина II скасувала Гетьманщину в Україні.
  • 1792 – у Відні 22-річний Людвіг ван Бетховен взяв перший урок музичної композиції у Франца Йозефа Гайдна і заплатив за нього (у сучасному еквіваленті) 19 центів.
  • 1818 — у Полтаві відкрили Інститут шляхетних панночок.
  • 1901 – італійський винахідник Гульєльмо Марконі провів перший вдалий сеанс трансатлантичного радіозв’язку – сигнал літери “s” азбукою Морзе було передано з Великобританії до Ньюфаундленду (Канада).
  • 1979 — Політбюро ЦК КПРС ухвалило рішення запровадити радянські війська до Афганістану.
  • 1980 — нафтовий магнат Арманд Гаммер за 5,28 мільйонів доларів купив на аукціоні в Лондоні датований 1508 36-сторінковий зошит із нотатками Леонардо да Вінчі (найвища ціна, заплачена будь-коли за рукопис).
  • 1990 – рішенням 14-ї сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО в Банффі (Канада) до списку Світової спадщини ЮНЕСКО № 527 внесли перший український об’єкт під назвою “Софійський собор у Києві та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська”.
  • 1991 — Верховна Рада України ухвалила закон, яким скасувала кримінальну відповідальність за добровільні гомосексуальні відносини.
  • 1991 — Литва стала першою державою з колишніх радянських республік, яка встановила дипломатичні відносини з Україною.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні