Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

Цей день в історії: 29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

Этот материал также доступен на русском языке
29 жовтня – 302-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 63 дні. У суботу у світі відзначають Всесвітній день боротьби з інсультом, Міжнародний день псоріазу, День пустельника та День цементу. В Україні святкують День військового фінансиста Збройних Сил України.

Всесвітній день боротьби з інсультом

У 2004 році Всесвітня організація здоров’я оголосила інсульт глобальною епідемією, після чого була створена Всесвітня організація боротьби з інсультом, яка і заснувала цей День.

Інсульт – це стан, при якому внаслідок закупорки артерії та припинення надходження крові в головний мозок або вилити кров через розрив стінки судини, відбувається пошкодження або загибель нервових клітин, пошкодження тканини мозку та розладом його функцій.

Одним із найважливіших способів профілактики інсульту є повноцінне збалансоване харчування, виключивши лише жирні продукти з раціону, можна значно скоротити ризик інсульту.

Міжнародний день псоріазу

За статистикою 3% населення планети страждають від цього захворювання. Головною метою дня вважається інформування населення планети про причини виникнення та життя при прояві даної патології. Псоріаз – це хронічне захворювання, при якому на шкірі з’являються опуклі червоні лускаті вогнища. Різні фактори: стрес, інфекційні захворювання, недотримання дієти, подразнення шкіри, холодне та сухе повітря, вживання деяких ліків, зловживання алкоголем та куріння – можуть погіршити стан хворих. У всьому світі налічується понад 125 млн. осіб, які страждають на псоріаз. Псоріаз може проявитися у час і у віці, але найчастіше він розвивається в людей до 30 років.

Велику роль у цьому відіграє спадковість та імунітет. Вчені довели, що якщо батьки не страждають від цієї хвороби, то ризик прояву у дитини становить лише 12%. За інших умов ця цифра збільшується до 25%.

Загалом у світі від цього захворювання страждає до 7% населення. У 75% випадків хвороба перетворюється на артрит. Багато відомих і великих людей страждають і страждали від прояву псоріазу: І. Сталін, Б. Франклін, Г. Форд, Д. Рокфеллер, У. Черчілль, Б. Спірс, К. Діаз.

Що сталося в Україні та світі 29 жовтня

  • 1914 – перемога Українських січових стрільців у бою на горі Ключ під Сколе.
  • 1923 – заснування Турецької Республіки.
  • 1955 — у м. Севастополі вибухнув і затонув радянський лінкор “Новоросійськ”, загинуло 614 людей.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні