Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовини239-та доба війни: у Генштабі розповіли про ситуацію на фронті

239-та доба війни: у Генштабі розповіли про ситуацію на фронті

Этот материал также доступен на русском языке
Почалася двісті тридцять дев'ята доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню. Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій сил оборони на окремих напрямках, натомість не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів у районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Бахмут, Бахмутське, Кліщіївка, Красногорівка, Новомихайлівка, Невельське, Опитне та Мар’їнка Донецької області. Протягом доби противник завдав одинадцяти ракетних та двадцяти восьми авіаційних ударів, здійснив понад шістдесят п’ять обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На удари противника зазнали райони понад двадцять п’ять населених пунктів. Це, зокрема, Бурштин Івано-Франківської області, Ладижин Вінницької області, Зеленодольськ Дніпропетровської області, Сіверськ, Слов’янськ та Терни Донецької області, Значкове Запорізької області та Давидів Брід на Херсонщині. Для своїх злочинів окупанти використовували крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, ворог здійснив пуски більш ніж десяти безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136, більше половини яких – з території Білорусі.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація без істотних змін. На інших напрямках ворог здійснював обстріл:

  • на Слобожанському напрямку – з різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Гоптівка, Гряниківка, Колодязне, Червоне, Огірцове та Стрілка Харківської області;
  • на Куп’янському та Лиманському напрямах – із ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Кислівка, Первомайське Харківської області; Ковалівка, Новоєгорівка, Новолюбівка Луганської області та Зарічне, Терни та Торське у Донецькій області;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Зеленопілля, Кліщіївка, Курдюмівка, Північне, Майорськ, Нью-Йорк, Соледар та Яківська Донецької області ;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Першотравневе, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Завдав обстрілів у районах понад 20 населених пунктів уздовж усієї лінії зіткнення. Серед них – Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Золота Нива Донецької області та Микільське, Оріхів та Червоне Запорізької.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує облаштовувати оборонні позиції. Для стримування контрнаступу наших військ обстрілює населені пункти вздовж усієї лінії зіткнення. За наявною інформацією, на тимчасово окуповану територію Луганської області прибули поповнення з-поміж мобілізованих осіб. Відзначаються численні факти пограбувань та мародерства. Не виключається, що значна кількість зазначеного контингенту прибула з місць позбавлення волі. За попередньою інформацією, керівництво Ірану та російської федерації домовилися про направлення на територію російської федерації радників та інструкторів з використання ударних БпЛА. Зокрема, відомо про підготовку операторів вже наявних БПЛА “Shahed-136” та перспективних БПЛА “Arash-2”. Існує висока ймовірність скоєння російськими окупантами обстрілів мирного населення Херсонської області. Так, вранці 19 жовтня цього року на тимчасово зайнятій території проведено розсилання повідомлень із закликом до евакуації населення Нової Каховки нібито у зв’язку із підготовкою обстрілів з боку підрозділів Збройних Сил України. За уточненою інформацією, внаслідок ударів Сил оборони за останні дні підтверджено поразку живої сили та техніки противника у Запорізькій області – до 150 військовослужбовців поранено та знищено близько 15 одиниць озброєння та військової техніки. Авіація Сил оборони минулої доби завдала десяти ударів. Підтверджено поразку шести районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів супротивника. Підрозділи протиповітряної оборони збили шість крилатих ракет, один вертоліт Ка-52 і шістнадцять БпЛА, з них – чотирнадцять “Shahed-136” іранського виробництва Підрозділи ракетних військ та артилерії вразили три пункти управління, шість районів зосередження живої сили, склад боєприпасів, станцію РЕМ та шість інших важливих об’єктів, включаючи міст та понтонну переправу противника.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні