Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВерховна Рада повернула акцизи на пальне: куди підуть гроші

Верховна Рада повернула акцизи на пальне: куди підуть гроші

Этот материал также доступен на русском языке
У Верховній Раді ухвалили загалом законопроект №7668-д, який передбачає повернення акцизного податку на пальне.

Про це повідомив у Telegram нардеп Ярослав Желєзняк. За його словами, документ загалом підтримали 255 депутатів. Відповідно до положень законопроекту, повертаються акцизи у розмірі:

  • бензин 100€/ 1000 літрів
  • дизель 100€/ 1000 літрів
  • біопаливо 100€/ 1000 літрів
  • газ 52€/1000 літрів.

При цьому ПДВ залишається на рівні 7%.

“Також зроблено пільгу для пального на потреби Міноборони. Для військових акциз буде 0€/1000 літрів. Ця пільга діятиме виключно для Міноборони на період воєнного та надзвичайного стану”, – зазначив нардеп.

Ярослав Железняк нагадав, що закон набирає чинності через день після опублікування, тому на повернення акцизів слід очікувати наприкінці вересня. Нардеп зазначив, що всі ці пільги діють до кінця військового стану, але не пізніше 01 липня 2023 року.

Гроші підуть на ремонт доріг

Верховна Рада дозволила використати кошти, що надходять від акцизів на пальне до Дорожній фонд, на ремонт та відновлення доріг. За ухвалення відповідного законопроекту № 7669 у другому читанні проголосували 269 народних депутатів. Прийняття цього законопроекту дозволить використовувати кошти Дорожнього фонду на утримання мережі автомобільних доріг державного значення, а також проводити аварійно-відновлювальні роботи на зруйнованих ділянках доріг та штучних спорудах.

За словами Залізняка, під час голосування за закон депутати підтримали виправлення №47, що передбачає, що в першу чергу кошти Дорожнього фонду повинні йти на військові потреби.

«Раніше гроші до кінця 2022 року могли бути використані лише для погашення боргів та витрат для армії. Тепер і на дороги можна використовувати», — зазначив Железняк.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні