Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 2 вересня – День нотаріату в Україні

Цей день в історії: 2 вересня – День нотаріату в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
2 вересня – 245-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 120 днів. 2 вересня відзначають завершення Другої світової війни.

День закінчення Другої світової війни

У Другій світовій війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися у 2/3 існуючих на той час держав.

Війна почалася 1 вересня 1939 року з вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 року з беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни було здійснено найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використано в бою атомну зброю.

День нотаріату: історія свята

2 вересня в Україні святкують День нотаріату. Професійне свято нотаріусів встановлено указом президента Віктора Ющенка у 2010 році на підтримку ініціативи Міністерства юстиції та Української нотаріальної палати.

Нотаріальна діяльність відіграє важливу роль у розвитку правової держави, сприянні громадянам, підприємствам, установам та організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів.

Нотаріат в Україні – це система органів та посадових осіб, на які покладено обов’язок засвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення. Здійснення нотаріальних дій покладено на нотаріусів, які працюють у державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси) та приватних нотаріусів.

Що сталося в Україні та світі 2 вересня?

  • 1192 – завершення третього хрестового походу (цього дня англійський король Річард I Левине Серце уклав у Яффі мирну угоду з султаном Саладіном).
  • 1666 – Велика лондонська пожежа спалахнула і палала протягом трьох днів, зруйнувавши 10 000 будівель, у тому числі собор Старого Павла.
  • 1789 – засновано міністерство фінансів США.
  • 1794 – з ініціативи французького емігранта, герцога Армана Еммануеля дю Плессі де Рішельє на узбережжі Чорного моря розпочалося будівництво майбутнього міста Одеси.
  • 1831 – вийшла перша частина “Вечорів на хуторі поблизу Диканьки” українського письменника Миколи Гоголя.
  • 1834 – Семюел Кольт запатентував свій револьвер.
  • 1889 – у Маріуполі почав роботу морський порт.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 29 серпня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні