П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНовий вид коронавірусу. Чи можуть повернути карантин?

Новий вид коронавірусу. Чи можуть повернути карантин?

Этот материал также доступен на русском языке
За майже півроку повномасштабної війни про пандемію коронавірусу ми призабули. Разом з тим, ковід нікуди не подівся.

Сьогодні світ накрила нова хвиля епідемії. Готуються до чергового спалаху і в нашій країні. Чи можуть повернути карантин за умов війни?

Ще один «Омікрон»

Зараз у світі та Україні медики відзначають різкий стрибок інфікування коронавірусом. Нову хвилю захворювань викликав різновид коронавірусу «BA.5», який належить до сімейства «Омікрон». Вперше його виявили в Південній Африці 25 лютого 2022 року. А з червня він почав активно розповсюджуватися по всьому світу.

В Україні «ВА.5» поки що виявили у Волинській та Чернівецькій областях. Під час епідрозслідування було встановлено, що завозять новий різновид «Омікрона» українці, повертаючись з Європи додому.

Ризик заразитися «BA.5», стверджують вірусологи, досить високий. З його поширенням ніхто не застрахований від повторного інфікування коронавірусом. Навіть якщо нещодавно ви перехворіли на коронавірус. Тому поширюється «ВА.5» досить активно.

Як захиститися?

Ефективним захистом людини від штаму «Омікрон» є три дози вакцини мРНК («Пфайзер», «Модерна» або «Астразенека»), не втомлюються нагадувати медики. Після вакцинації виробляється клітинний імунітет, який запобігає тяжкому перебігу інфекції, що може призвести до госпіталізації та смерті. Якщо ж необхідний курс щеплень було проведено повністю, стверджують лікарі, хвороба пройде легко, без особливих симптомів і не матиме серйозних наслідків.

Сьогодні кожен віком від 18 років може отримати одне бустерне, тобто третє додаткове, щеплення – необхідне для підтримки імунітету, набутого після перших щеплень. Щеплюватися втретє можна, якщо від часу отримання первинного курсу вакцинації минуло щонайменше шість місяців.

Кому рекомендують чотири щеплення?

Людям віком від 60 років МОЗ дозволило вакцинуватися другою бустерною дозою. Також додаткове (четверте) щеплення можуть отримати:

  • працівники установ з догляду за людьми похилого віку;
  • люди з інвалідністю;
  • люди з ослабленим імунітетом внаслідок тяжкого захворювання;
  • люди віком 18–59 років з хворобами, що підвищують ризик тяжкого перебігу коронавірусу.

Для імунізації МОЗ рекомендує застосовувати вакцину «Пфайзер», яка зараз є в Україні. Повторне, четверте, щеплення потрібно зробити не раніше, ніж через чотири місяці після отримання першої бустерної дози. Щепитися можна в центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Чи введуть обмеження?

Сьогодні через військову агресію РФ деякі постанови Кабміну щодо коронавірусних обмежень призупинено. Але, як попереджають медики, у разі погіршення епідемічної ситуації карантин доведеться поновити. Зокрема повернути обов’язковий масочний режим. Щоб цього уникнути, МОЗ закликає масово вакцинуватися. Щеплення можна отримати безкоштовно – незалежно від місця реєстрації.

Куди звертатись?

Уточнити адресу найближчого центру первинної медико-санітарної допомоги, у якому роблять щеплення, можна у Національній службі здоров’я, зателефонувавши на гарячу лінію за номером 16-77.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні