Новини

Як українським біженцям повернутися додому без неприємностей на кордонах

Країни ЄС досі не узгодили між собою правила для українців, які через війну виїхали за кордон та отримали тимчасовий захист в одній із країн, у зв’язку з чим можна отримати проблеми під час подорожей між країнами блоку або у разі короткострокового повернення в Україну .

Про те, як зменшити ризик неприємностей на кордоні для українців, які повертаються додому, “Європейська правда” та “Європа без бар’єрів” підготували практичні рекомендації.

Рада перша

З документами про статус тимчасового захисту не англійською краще не їхати через кордон Угорщини. Саме звідти звучить більше скарг на те, що прикордонники відмовляють у в’їзді за “потенційно проблемними” документами та кажуть, що їхня власниця є просто туристкою.

Якщо ви зіткнулися з відмовою, спробуйте поїхати через словацький чи польський кордон.

Рада друга

Українцям, які отримали притулок у прикордонних державах Шенгену (Угорщина, Словаччина, Польща), краще перетинати саме їхній кордон. Так, польський номер PESEL не має жодного значення для інших прикордонників, окрім поляків.

Рада третя

При поверненні в Україну слід обходити Болгарію, якщо у вас немає діючих та “безпроблемних” біометричних паспортів. Це важливо для тих, хто жив ці місяці у Греції, Туреччині чи Північній Македонії та їде додому “по землі”. Болгарія – чи не єдина країна ЄС, яка досі вимагає від українців повного пакету документів для в’їзду та навіть для транзиту: біометричний паспорт чи паспорт із візою, чи посвідчення про повернення додому, яке консульства зараз майже не видають.

Рада номер чотири

Якщо ви виїхали з Польщі і повертаєтеся туди, підготуйтеся до питань на кордоні. Краще мати документи, що підтверджують мету тимчасової поїздки в Україну.

Головна порада

На в’їзді до Польщі ви повинні щоразу повідомляти польського прикордонника про цілі своєї подорожі: необхідність отримання захисту у зв’язку з воєнними діями в Україні. Навіть якщо ви вже отримали цей захист раніше, наголошуйте, що їдете саме через війну. Це обмежує прикордонників у списку вимог до мандрівників.

Ще один лайфхак

Останні зміни до польського законодавства також дають змогу відновити статус PESEL UKR, навіть якщо людина повернеться до Польщі після виїзду в Україну довше, ніж на 30 днів. Причина повернення має бути обґрунтованою – це активні бойові дії за місцем проживання.

Якщо ви отримали відмову та впевнені, що вона необґрунтована – спробуйте перетнути кордон через інший пункт, підготувавши додатково всі документи. Іноді це спрацьовує та людей пропускають взагалі без питань.

Джерело: Багнет

Метки: беженцы документы

Новое на сайте

  • Новини

Депутати змінили терміни, коли почнуть забирати земельні паї: кого це торкнеться

Згідно з рішенням українського парламенту, змінилися терміни, надані для переоформлення земельних ділянок с/г призначення. До…

03/05/2024 10:53
  • Новини

Змінилася процедура отримання статусу особи з інвалідністю: що нового в правилах

В Україні змінився порядок встановлення інвалідності внаслідок війни. Що змінилося в процедурі та як можна…

03/05/2024 09:59
  • Новини

Приймаються заявки на набори продуктів до свята: як отримати гуманітарну допомогу

Жителям одного з українських міст надається допомога у вигляді безкоштовних наборів із продуктами. Розповідаємо, що…

03/05/2024 09:21
  • Новини

Коли закінчиться війна в Україні – військовий експерт зробив несподіваний прогноз

Чимало експертів роблять прогнози про те, коли в Україні закінчиться війна. Одні впевнені, що це…

03/05/2024 08:51
  • Новини

У Генштабі розповіли про обстріли та ситуацію на фронтах – військове зведення на 3 травня

Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога…

03/05/2024 07:59
  • Новини

Розпочався прийом заявок на виплати від Карітас – як зареєструватися на грошову допомогу

В одній з областей України збирають дані на виплати цільової грошової допомоги. Як подати заявку,…

03/05/2024 07:39