Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк українським біженцям повернутися додому без неприємностей на кордонах

Як українським біженцям повернутися додому без неприємностей на кордонах

Этот материал также доступен на русском языке
Про те, як зменшити ризик неприємностей на кордоні для українців, які повертаються додому, підготовлені практичні рекомендації.

Країни ЄС досі не узгодили між собою правила для українців, які через війну виїхали за кордон та отримали тимчасовий захист в одній із країн, у зв’язку з чим можна отримати проблеми під час подорожей між країнами блоку або у разі короткострокового повернення в Україну .

Про те, як зменшити ризик неприємностей на кордоні для українців, які повертаються додому, “Європейська правда” та “Європа без бар’єрів” підготували практичні рекомендації.

Рада перша

З документами про статус тимчасового захисту не англійською краще не їхати через кордон Угорщини. Саме звідти звучить більше скарг на те, що прикордонники відмовляють у в’їзді за “потенційно проблемними” документами та кажуть, що їхня власниця є просто туристкою.

Якщо ви зіткнулися з відмовою, спробуйте поїхати через словацький чи польський кордон.

Рада друга

Українцям, які отримали притулок у прикордонних державах Шенгену (Угорщина, Словаччина, Польща), краще перетинати саме їхній кордон. Так, польський номер PESEL не має жодного значення для інших прикордонників, окрім поляків.

Рада третя

При поверненні в Україну слід обходити Болгарію, якщо у вас немає діючих та “безпроблемних” біометричних паспортів. Це важливо для тих, хто жив ці місяці у Греції, Туреччині чи Північній Македонії та їде додому “по землі”. Болгарія – чи не єдина країна ЄС, яка досі вимагає від українців повного пакету документів для в’їзду та навіть для транзиту: біометричний паспорт чи паспорт із візою, чи посвідчення про повернення додому, яке консульства зараз майже не видають.

Рада номер чотири

Якщо ви виїхали з Польщі і повертаєтеся туди, підготуйтеся до питань на кордоні. Краще мати документи, що підтверджують мету тимчасової поїздки в Україну.

Головна порада

На в’їзді до Польщі ви повинні щоразу повідомляти польського прикордонника про цілі своєї подорожі: необхідність отримання захисту у зв’язку з воєнними діями в Україні. Навіть якщо ви вже отримали цей захист раніше, наголошуйте, що їдете саме через війну. Це обмежує прикордонників у списку вимог до мандрівників.

Ще один лайфхак

Останні зміни до польського законодавства також дають змогу відновити статус PESEL UKR, навіть якщо людина повернеться до Польщі після виїзду в Україну довше, ніж на 30 днів. Причина повернення має бути обґрунтованою – це активні бойові дії за місцем проживання.

Якщо ви отримали відмову та впевнені, що вона необґрунтована – спробуйте перетнути кордон через інший пункт, підготувавши додатково всі документи. Іноді це спрацьовує та людей пропускають взагалі без питань.

Джерело: Багнет

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні