Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкою має бути пенсія втратою годувальника, де надбавка дітям війни та яка...

Якою має бути пенсія втратою годувальника, де надбавка дітям війни та яка доплата за нагороди?

Этот материал также доступен на русском языке
Доплати за нагороди регулюються Законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

«Мені 77 років. Отримую пенсію за втратою годувальника. Чоловік був шахтарем, його пільговий підземний стаж складає понад 26 років. Окрім того, чоловік був учасником війни, визнаний за життя інвалідом. Він був нагороджений орденом Трудової Слави ІІІ ступеня. Який процент я маю отримувати?

А ще я з 2015 року не отримую надбавку в розмірі 66,43 гривні як дитина війни. Поясніть, чому.

Богданія Коцур, м. Червоноград, Львівська обл.»

Куди зникла надбавка дітям війни?

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається у розмірі 50% від пенсії чоловіка. Її розмір, зокрема, залежить від стажу, в тому числі підземного, а також від заробітної плати.

Дружинам померлих учасників війни і бойових дій, визнаних за життя особами з інвалідністю, пенсії підвищуються на 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Розмір такого прожиткового мінімуму з 1 грудня 2021 року становить 1934 гривні. Тобто у вашому випадку до пенсії, імовірно, встановлена доплата у розмірі 193,40 гривні. Це передбачено Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Якщо людина одночасно має право на надбавку за цим Законом і за Законом «Про соціальний захист дітей війни», то призначається тільки одна надбавка на її вибір, тобто найбільш вигідна. Скоріше за все, це і є причина, з якої вам припинили виплату підвищення як дитині війни.

 Скільки доплачують за нагороди?

Доплати за нагороди регулюються Законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Особи, нагороджені хоча б одним орденом України або колишнього СССР, мають право на пенсію за особливі заслуги у розмірі 23% вказаного вище прожиткового мінімуму. Тобто мова може йти про додаткову пенсію в розмірі 444,82 гривні. Якщо ваш чоловік мав право на таку доплату, то ви мусили отримувати до своєї пенсії половину від цієї суми – 222,41 гривні, тобто 50%, як у випадку і з основним видом пенсії.

До речі, особи, нагороджені не одним орденом, а, наприклад, орденом Трудової Слави трьох ступенів, претендують на пенсію за особливі заслуги у розмірі вже 39% відповідного прожиткового мінімуму (754,26 гривні).

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні