П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 20 травня – Всесвітній день травматолога

Цей день в історії: 20 травня – Всесвітній день травматолога

Этот материал также доступен на русском языке
20 травня – Всесвітній день метрології, Всесвітній день травматолога, Всесвітній день бджіл, Європейський день моря, День банківських працівників України.

Всесвітній день метрології

Всесвітній день метрології — міжнародне професійне свято метрологів, яке відзначається 20 травня. Цього дня у 1875 році представниками сімнадцяти країн було підписано Метричну Конвенцію, яка визначає основу для глобальної співпраці у метрології та її промисловому, комерційному та соціальному застосуванні. Початкова мета Метричної Конвенції – забезпечення єдності вимірів у всьому світі – як і раніше, важлива сьогодні.

Всесвітній День метрології заснований Міжнародним Комітетом заходів у жовтні 1999 року на 88-му засіданні Комітету.

Всесвітній день травматолога

Цього дня своє професійне свято відзначають лікарі, які спеціалізуються на травматології та ортопедії.

Травматологія — прародителька всіх хірургічних спеціальностей, що отримала свій розвиток внаслідок неминучості травм та поранень у всі часи та народи. Сучасна травматологічна наука швидко розвивається. В арсеналі лікарів-травматологів сьогодні є засоби, що дозволяють врятувати хворого та швидко повернути його до звичного життя.

Ключиця є кісткою, яка найчастіше ламається. Велика гомілкова кістка одна з найміцніших, вона здатна витримувати навантаження до 1,5 тонн, тобто міцніше за бетон. Найдовша кістка – стегнова. Її довжина, як правило, становить 27,5% від загального зростання людини, а найменшою (3-4 мм) є кістка стремена, розташована в середньому вусі.

Всесвітній день бджіл

20 травня – Всесвітній день бджіл. Свято прийняли делегати Другого комітету Генеральної асамблеї ООН 2017 року.

Його мета – привернути увагу людства до зникнення бджіл, інформувати населення про важливу глобальну роль бджіл, дати роз’яснення про можливі шляхи їхнього захисту.

Європейський день моря

Зазначається щороку 20 травня. Мета дня – підвищення поінформованості громадян Європи про моря та їхню важливість у житті людства. Також Європейський день моря покликаний заохотити раціональне використання ресурсів прибережної зони, морів та океанів для всіх громадян та суб’єктів.

Традиційно у рамках святкування Європейського дня моря проводяться конференції серед учасників ЄС, тематичні виставки, концерти та різноманітні громадські заходи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні