П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВерховна Рада ухвалила закон про конфіскацію майна тих, хто підтримує російську агресію

Верховна Рада ухвалила закон про конфіскацію майна тих, хто підтримує російську агресію

Этот материал также доступен на русском языке
Рада схвалила конфіскацію за рішенням суду майна тих, хто підтримує російську агресію

Верховна Рада підтримала пропозиції президента до закону щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних із активами окремих осіб.

Згідно з документом, конфіскація майна тих, хто підтримує російську агресію, відбуватиметься за рішенням суду.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на проект закону №7194.

Зазначимо, Рада 3 березня ухвалила закон “Про основи примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів”.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 10 травня заявив, що уряд затвердив документ, згідно з яким російські активи на території України переходять до Державного підприємства “Національний інвестиційний фонд”.

«Метою цього законопроєкту є перешкоджання використанню економічних активів на шкоду національній безпеці України та залучення активів, які є підґрунтям для діяльності, спрямованої на підготовку, розпалювання та ведення агресивної війни (включно з агресивною пропагандою), для посилення оборони України та відшкодування завданої шкоди», — зазначається у пояснювальній записці до документа №7194.

Законом уточнюються підстави, за наявності яких можуть бути застосовані санкції, за рахунок включення до кола суб’єктів осіб, які своїми діями створили загрозу національній безпеці, суверенітету чи територіальній цілісності України (у тому числі шляхом збройної агресії чи терористичної діяльності) або значною мірою сприяли (в тому числі шляхом фінансування) вчиненню таких дій іншими суб’єктами.

Визначаються також виключні підстави, особливі умови, досудовий та судовий (у тому числі апеляційний) порядок застосування нового виду санкції — стягнення активів у дохід держави, коло і повноваження суб’єктів, які ініціюють, приймають рішення щодо застосування та реалізують цей вид санкції.

«Пропонована процедура застосування цієї санкції дозволить суду здійснити оцінку того, чи накладення такої санкції є легітимним і пропорційним з огляду на дії, здійснені конкретною особою», — вважають автори документа.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон 22 квітня, проте 6 травня він був повернутий з пропозиціями Президента. Глава держави зазначив, що документ встановлює новий вид санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній чи юридичній особі, а також активів, якими вона може прямо чи опосередковано розпоряджатися, проте не надає чітких критеріїв, за якими особа може бути віднесена до тих, на кого поширюється дія такої санкції.

Крім того, Президент зауважив, що документ пропонує доповнити Закон «Про санкції» положеннями про здійснення Вищим антикорупційним судом адміністративного судочинства у справах про застосування санкції у вигляді стягнення активів у дохід держави, проте не передбачено внесення відповідних змін до Закону «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначаються засади організації та діяльності ВАКС.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні