Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіГроші у банку чи під подушкою: чи довіряють українці банкам під час...

Гроші у банку чи під подушкою: чи довіряють українці банкам під час війни? (інфографіка)

Этот материал также доступен на русском языке
У Нацбанку розповіли, чи українці довіряють гроші банкам під час війни.

У відомстві порівняли оперативні дані на 29 квітня з цифрами на початок року та на початок війни. Обсяги гривневих коштів фізичних осіб значно зросли в обох випадках. Про це розповідає finance.ua.

Невеликий відтік коштів у перші два місяці року через інформаційний тиск компенсувався зростанням депозитів у березні. Водночас, частка коштів на вимогу оновила максимум.

Кошти юридичних осіб з початку року зменшилися, переважно це сталося через подальші виплати зарплат при одночасному зменшенні виручки. Водночас протягом двох місяців війни у ​​цій категорії НБУ бачить зростання.
Чи українці довіряють гроші банкам під час війни.

Обсяг коштів станом на 29 квітня зріс на 74 млрд грн в еквіваленті (за коштами юридичних та фізичних осіб у всіх валютах за фіксованим курсом) порівняно з початком війни.

“Висока довіра клієнтів забезпечує банківському сектору стабільно високий рівень ліквідності, незважаючи на військові ризики, що є запорукою його стійкості та надійності”, – повідомляє НБУ.

Довідка

  • Асоційований експерт Case Україна Євген Дубогриз вважає, що банки зараз достатньо наповнені фінансами, тому кошти від населення у вигляді депозитів не є критично важливими. Він зазначив, що банки побоюються кредитування населення під час воєнного стану, тому за рахунок цих фінансів вони закривають свої потреби. Необхідності у коштах людей немає, тому ставка на депозити знижується.
  • У Фонді гарантування вкладів фізосіб розповіли, чому в Україні після завершення воєнного стану потрібно повернути обмеження гарантованої суми.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні