Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовини14 травня – День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої...

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Этот материал также доступен на русском языке
14 травня – 134-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 231 день. 14 травня - День народження "Вазеліна", День фрілансера, День кумедних безглуздостей.

День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

14 травня Україна відзначає День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.

Пам’ятну дату запровадила Верховна Рада України своєю ухвалою в 2021 році.

Під час Голокосту жителі нацистської Німеччини або країн, які окупував Третій Рейх часто рятували євреїв, ризикуючи власним життям. Наразі Ізраїль шанує таких людей, присвоюючи їм звання «Праведник народів світу».

Станом на 1 січня 2020 року Ізраїль відзначив 2659 громадян України званням «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від Голокосту. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань, більше лише у Польщі, Нідерландах та Франції.

День народження “Вазеліну”

14 травня 1878 була запатентована назва “Вазелін”. 1859 року його винайшов англійський хімік Роберт Чезбро. Спочатку автор винаходу назвав новий продукт нафтовим желе. Проте така назва не привабила покупців. Тоді Роберт вирішив назвати свій винахід “вазеліном”, склавши найменування з двох слів: німецького “wasser” – вода та грецького “elaion” – оливкова олія. В 1872 він отримав патент США на виробництво продукту, а в 1878 запатентував вазелін як торгову марку.

Що сталося 14 травня в Україні та світі?

  • 1796 – британський хірург Едвард Дженнер вперше у світі здійснив успішне щеплення від віспи 8-річному хлопчику.
  • 1811 – Парагвай отримав незалежність від Іспанії.
  • 1853 – у США запатентували згущене молоко.
  • 1878 – назва “вазелін” була запатентована як торгова марка. Цей засіб винайшов англієць Роберт Чезбро, який емігрував до Америки.
  • 1906 – відкрився рух поїздів у тунелі симплонському (Альпи). Він сполучає Швейцарію та Італію на висоті 700 м, його довжина – 19,8 км.
  • 1908 – американський авіаконструктор і пілот Вілбур Райт взяв на борт першого у світі пасажира аероплана – Чарльза У. Фернаса і здійснив політ на 600 метрів, який тривав 28,6 секунди.
  • 1900 – у Парижі відкрили II Олімпійські ігри.
  • У 1924 році англійська палата лордів розпочала обговорення пропозиції ввести в країні іспити для отримання прав водія.
  • 1940 – Голландія капітулювала перед вермахтом у перший рік Другої світової війни.
  • 1948 – у Тель-Авіві прем’єр-міністр Давид Бен-Гуріон публічно виголосив Декларацію незалежності Ізраїлю; ця дата відзначається як День незалежності Ізраїлю.
  • 1975 – футболісти “Динамо” (Київ) вперше здобули Кубок Володарів Кубків.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які важливі події відзначають 11 травня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні