Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВелосипед - чудова альтернатива авто в період бензинової кризи

Велосипед – чудова альтернатива авто в період бензинової кризи

Этот материал также доступен на русском языке
У зв'язку із дефіцитом палива в Україні актуальним став пошук альтернатив. На щастя, є чимало сервісів, які пропонують "зелену" заміну автомобілям на бензині чи дизелі.

Знайти відповідь на запитання, де і за скільки можна орендувати велосипед під час війни, спробувало видання “Сегодня”

Генеральний директор компанії “Nextbike Україна” Роман Савяк розповів, у яких містах попри війну можна орендувати велосипед для поїздок.

В даний час сервіс доступний в Одесі, Вінниці та Львові. Найближчим часом планують відновити послугу в Івано-Франківську. Розширювати бізнес на інші міста поки що не будуть – пояснюють це тим, що багато хто виїхав.

“Люди користуються сервісами, але в таких містах, як Одеса, особливої активності не спостерігаємо. Можливо, тому що багато городян виїхали, а туристів, які найчастіше одеситів користувалися нашим сервісом, немає”, – зазначив Роман Савяк.

Водночас у Києві можна орендувати транспорт від української компанії BikeNow. У розпорядженні клієнтів – близько 1200 велосипедів та 150 самокатів. Тарифікація щохвилини: 5 грн за розблокування і надалі кожна хвилина оцінюється в 1 грн.

Пропозиція та тарифи

Загалом по Україні можна орендувати кількасот велосипедів Nextbike. У Вінниці є 180 одиниць транспорту, у Львові – 140, у Одесі – близько 100.

За останні три роки компанія тарифів не змінювала і не планує цього робити зараз. Особливість сервісу в тому, що тарифікуються поїздки – подорож подорож коштує 30 грн. Для оформлення замовлення необхідно завантажити програму компанії, поповнити баланс і заплатити за послугу.

Вигідно купувати місячний абонемент за 250 грн. Він дає можливість щодня їздити протягом години безкоштовно. Це може бути чотири поїздки тривалістю по 15 хв. або дві по 30 хв.

“Додатково надаються дві поїздки тривалістю до години часу вартістю 5 грн, далі кожна наступна година тарифікується 50 грн”, – додав Роман Савяк.

Вигідна альтернатива

Раніше “Сегодня” розмовляла з директором компанії Veliki.ua Олексієм Кушкою та керівником напрямку розвитку шерингових сервісів компанії Bolt в Україні Антоном Мілкою про те, де і за скільки можна зняти електросамокати.

Прокат електросамокатів доступний у Києві. Клієнти Veliki.ua можуть це зробити у двох місцях, але їх доведеться повернути у ту саму точку, де взяли. Ціни стартують від 150 грн., а повного заряду може вистачити на 10 – 40 км, залежно від типу транспорту.

Компанія Bolt відновила сервіс прокату електросамокатів у Києві та Львові. Порівняно з 2021 роком вартість поїздки знизилася на 35% – розблокування коштує 5 грн., поїздка тарифікується по 1,5 грн./хв. Такі розцінки вигідніші для користувача, ніж поїздка на авто, яка в епоху дефіциту пального обійдеться майже вдвічі дорожче.

На початку травня у мережах українських АЗС різко підскочили ціни на бензин, дизель та автогаз. Поки що в країні дефіцит, активізувалися і шахраї – українцям продають прострочені талони на пальне та розбавлений “шмурдяк” замість нормального бензину.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні