Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЦентр досліджень енергетики зробив прогноз на новий опалювальний сезон: що чекає на...

Центр досліджень енергетики зробив прогноз на новий опалювальний сезон: що чекає на українців

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну ціла низка населених пунктів втратила джерела тепла, тому новий опалювальний сезон може бути під питанням.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі телемарафону, передає Соцпортал.

– З одного боку, я абсолютно впевнений у тому, що ми його (опалювальний сезон, – ред.) пройдемо. Інша річ, що це не буде просто, – сказав він.

Так, за словами Олександра Харченка, станом на сьогодні споживання газу та електрики “впали на 30-35%”.

– Це означає на практиці, що, наприклад, з точки зору споживання газу, ми вже дуже близькі до того, щоб задовольнитись газом власного виробництва. І нам знадобляться абсолютно мінімальні обсяги імпорту. Якщо взагалі буде потрібно, – сказав Харченко.

Також він зазначив, що “ті регіони, де ми видобуваємо основну частину газу, наразі не постраждали”.

– Падіння виробництва газу в Україні становило близько 5% на сьогодні… А споживання впало майже на 35%. Відповідно, сьогодні ми дуже близькі до тієї точки, де нам імпорт буде майже не потрібен чи не потрібен зовсім, – зазначив директор Центру досліджень енергетики.

Водночас, серйозною проблемою є те, що безліч населених пунктів, які були під окупацією або знаходяться поряд із зонами бойових дій, втратили свої “джерела тепла”.

– Якщо в містечку користувалися теплоелектроцентраллю або великою бойлерною, – у багатьох випадках вона просто знищена… І таким чином ті багатоквартирні будинки, які отримували тепло від централізованого джерела, – або бойлерної, або теплоелектроцентралі – вони фактично не мають доступу до джерела тепла , – сказав він.

За словами експерта, побудова нових таких інфраструктурних об’єктів замість зруйнованих може тривати роки, а застосувати індивідуальні системи опалення може не вийти.

Але все ж таки Олександр Харченко впевнений, що в уряді знайдуть вихід.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні