П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНа блокпостах на українців чекають серйозні перевірки: хто і що може оглянути

На блокпостах на українців чекають серйозні перевірки: хто і що може оглянути

Этот материал также доступен на русском языке
Що в українців можуть перевіряти на блокпостах та хто має право на перевірку особистих речей громадян під час воєнного стану?

Що в українців можуть перевіряти на блокпостах

Під час воєнного стану в Україні змінилося багато правил, зокрема деякі уповноважені особи отримали більше прав для перевірки громадян. Так, на блокпостах у когось можуть перевірити речі.

На порталі “Безкоштовна правова допомога” розповіли, що саме можуть оглянути та хто має на це право.

Перевірка на блокпоста законна

Підстави для такої перевірки прописані у Конституції України, Кримінальному процесуальному кодексі України, Кодексі України про адміністративні правопорушення, а також у кількох законах. Проте важливо розуміти, що така перевірка може відбуватися лише за умов воєнного стану.

Робити це можуть уповноважені особи таких структур:

  • Нацполіції;
  • СБУ;
  • Нацгвардії;
  • Держприкордонслужби;
  • міграційної служби;
  • митної служби;
  • ЗСУ.

Що можуть перевірити

На блокпосту у вас можуть оглянути таке:

  • документи;
  • речі;
  • транспортні засоби;
  • багаж та вантаж.

Уповноважені особи можуть використовувати при перевірці різні прилади та засоби, щоб виявляти вибухонебезпечні предмети та речовини. Також вони можуть проводити фото-, аудіо- та відеофіксації, проте дві останні можуть відбутися лише за згодою громадян, які перевіряються.

Перевірити можуть і телефон, хоча у законі не описані процедури цього.

“Законодавством не врегульовано це питання, але оскільки статтею 114 КкУ передбачено кримінальну відповідальність за несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ або інших військових формувань, скоєне в умовах військового чи надзвичайного стану , то уповноважена особа на блокпосту може перевірити фото та відео щодо наявності на відповідних пристроях заборонених об’єктів. Також слід зазначити, що законодавством не врегульовано питання особистих переписок, тому, щоб уникнути конфліктних ситуацій, радимо надавати засоби зв’язку для огляду”, – зазначають юристи.

На блокпостах можуть і вручити повістку . У законі не зазначено конкретне місце, де саме це має відбуватися, а тому вручити повістку можуть будь-де.
Як в Україні під час війни можуть вилучити майно

Відомо, що юридична чи фізична особа може позбавити права власності на певне майно. Це можливо, наприклад, транспорт. Його передають у власність держави та використовують в умовах військового чи надзвичайного стану.

На мирній території під час воєнного стану майно можуть забрати лише після погодження військового командування та виконкому чи військової адміністрації. Однак на території, де відбуваються бойові дії, військове командування може зробити це самостійно без додаткового узгодження.

Якщо у вас примусово забирають майно, то має бути складено акт, зразок якого затвердив Кабмін.

Також Верховна Рада ухвалила закон про внесення деяких змін до умов соціального страхування безробітних.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні