Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовини1 травня: свята і важливі події на цей день

1 травня: свята і важливі події на цей день

Этот материал также доступен на русском языке
Які свята відзначаються сьогодні в Україні і світі, які значимі історичні події відбулися 1 травня, кого слід поздоровити з іменинами?

1 травня: яке сьогодні свято і пам’ятні дати

Сьогодні в Україні та ще більше ніж в 140 країнах світу відзначається міжнародне свято – День праці. Історія свята пов’язана з подіями, які відбулися в Америці в 1886 році. 1 травня робітники Чикаго вийшли на страйк, вимагаючи встановлення 8-годинного робочого дня. При силовому розгоні демонстрантів 4 людини загинули. На згадку про ці події в 1889 році на конгессі в Парижі було прийнято рішення оголосити 1 травня Міжнародним днем ​​солідарності трудящих. Для українців 1 травня – офіційний вихідний.

Всесвітній день боротьби з астмою щорічно відзначається в перший вівторок травня, і в 2018 році ця пам’ятна дата випала на 1-е число. Основна мета заходу дня – привернути увагу громадськості до даного захворювання, способів його профілактики та лікування.

Народні празднкіі і прикмети 1 травня

З настанням півночі 1 травня наші предки-слов’яни відзначали Живин день. Це свято весни і богині животворящих природних сил (Живи). В ніч на 1 травня розпалювали багаття, йому приписували очисну силу від псування і пристріту. Вважалося, що той “хто стрибає через багаття високо, у того смерть далеко”.

Ще одне народний свято 1 травня – Кузьма Огородник (на честь преподобного Косми Халкідонського) або Зозулин день. Традиції цього дня: вимочування насіння в річковій воді для гарного врожаю, прополка городу, а також посадка моркви і буряка.

На Кузьму Огородника вже починає кувати зозуля. З піснею цієї пташки пов’язані такі прикмети:

  • зозуля закувала на Кузьму – пора сіяти льон;
  • зозуля літає по двору – до пожежі;
  • пташка сидить на сухому дереві і кує – до заморозків.

1 травня: які значущі події сьогодні відбувалися в Україні та світі в різні роки

У 1707 році Англія об’єдналася з Шотландією. Цю дату прийнято також вважати утворенням Єдиного королівства Великобританія.

У 1840 році – в продаж надійшли перші в світі поштові марки. Це сталося в Англії, на марки було нанесено зображення королеви Вікторії.

1 мая 1840 года выпущены первые маркиФото: 1 травня 1840 року були випущені перші в світі марки (pixabay.com/pasja1000)

З 1917 року 1 травня стає вільним і відкритим святом. Українці вперше святкують День праці без поліцейського нагляду.

Перший гусеничний трактор в СРСР під назвою “Комунар” був випущений 1 травня 1924 року в Харкові на паровозобудівному заводі.

Іменинники 1 травня

Сьогодні свій День ангела відзначають Василь, Віктор, Іван, Юхим, Михайло, Тамара.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні