Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниСтрасна п'ятниця 2022 року. Духовний сенс, традиції та заборони

Страсна п’ятниця 2022 року. Духовний сенс, традиції та заборони

Этот материал также доступен на русском языке
Вже цієї воскресіння православні християни відзначають Великдень. Але їй передує Страсна п'ятниця – один із найскладніших і найсумніших днів передвеликоднього тижня.

Кажен день Страсного тижня, або Страсного тижня, що передує Великодню, наповнений особливим змістом і розписаний буквально по годинах: адже віруючим, які відзначають свято за всіма правилами, треба багато чого встигнути.

Страсна, або Велика п’ятниця – це найскорботніший день у церковному календарі, коли, згідно з біблійним Новим Завітом, був розіп’ятий Ісус Христос.

Відповідно до Євангелія, цей день ознаменує важку для Ісуса Христа подію, коли він, відданий Юдою і обвинувачений у бунті, постав перед Понтієм Пілатом. Прокурор засудив Сина Божого до розп’яття на хресті, хоч і розумів, що всі звинувачення несправедливі. До гори Голгофа Христос ніс свій хрест на спині, а на вершині був страчений.

Тому п’ятниця перед Великоднем присвячена спогадам про суд над Ісусом Христом, його розп’яття та хресну смерть на Голгофі, зняття його тіла з хреста та поховання. Цього дня прийнято сумувати, тому варто утриматися від задоволень та розваг.

Урочисте богослужіння, літургія, цього дня не відбувається, чим підкреслюється винятковість і цього дня, і жертви Христа на Голгофі. На вечірні виноситься плащаниця і співається особливий канон “Про розп’яття Господа”.

Нагадаємо, плащаниця – це ікона, нанесена на щільну тканину. На ній зображено Христа, покладеного в труну.

Віруючі у п’ятницю зовсім відмовляються від їжі. Згодом цей звичай став супроводжуватися численними прикметами. Вважалося, що хто дотримується суворої посади у Велику п’ятницю, той буде вбережений від розбійників та грабіжників. Ще одне повір’я свідчить, що якщо людина зможе зазнати спраги протягом усієї Страсної п’ятниці, весь рік ніяке питво не зможе завдати їй шкоди.

Але церква подібних поневірянь не рекомендує, так що в цей день просто слід дотримуватися суворого посту: обмежитися хлібом та чистою водою. Їжу віруючі приймають лише після чину поховання Плащаниці. Це зазвичай відбувається близько 2 годин після полудня. Повернувшись із церкви, сім’я сідає за стіл обідати.

Якщо вода і хліб здаються занадто мізерною трапезою, то можна додати до них і інші страви, але винятково пісні.

Взагалі, передостанній день Великоднього посту прийнято проводити у спокої та молитвах.

Що не можна робити у Страсну п’ятницю

У Страсну п’ятницю заборонено працювати та виконувати домашню роботу, не можна прати. Господиням слід встигнути зробити генеральне прибирання у Чистий четвер

  • Не можна шити, в’язати, вишивати та прясти
  • Великим гріхом вважається рубати дрова, і взагалі використати сокиру. Все тому, що саме в цей день витісняли хрест для Спасителя
  • Не можна стригти волосся та робити манікюр
  • Не можна працювати в саду чи городі, копати землю та садити рослини. Але є застереження – садити рослини все ж таки можна, але не слід використовувати при цьому гострі, або металеві предмети
  • Не можна вживати спиртні напої та продукти тваринного походження – їсти можна лише овочі та фрукти, оскільки ще триває Великий піст.
  • Не рекомендується фарбувати яйця. Це слід робити або у Чистий четвер, або вже у суботу

Незважаючи на те, що домашньою роботою в Страсну п’ятницю займатися не можна, можна пекти паски. Вважається, що тісто, випечене в цей день, довго не цвітиме і матиме цілющу силу.

Згідно з народними прикметами, у цей день також не можна веселитися та співати – цей день скорботний і не можна використовувати ножі.

Що можна робити в Страсну п’ятницю

Цей день слід провести у колі близьких та рідних, готуючись до головного церковного свята року. Варто сходити до церкви. Свічки, запалені під час служби, потрібно принести із собою, щоб вони догоріли вдома. Можна спекти хліб, вважається, що він не буде цвілі і навіть допомагає при хворобах.

Прикмети Страсної п’ятниці

Хмари на небі в Страсну п’ятницю – на поганий урожай зернових, а зоряне небо свідчить про родючі літа.
Ворожити та проводити магічні ритуали у цей день заборонено. Вважається, що так ворожить спричинить нещастя.
Якщо Страсна п’ятниця буде теплою та сонячною – такою самою буде і вся весна.
Якщо погода видалася похмурою, то весна буде дощовою, а на полях буде повно бур’янів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні