Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниУ православних християн сьогодні настав Великий чи Страсний Четвер

У православних християн сьогодні настав Великий чи Страсний Четвер

Этот материал также доступен на русском языке
Цього дня Церква згадує Тайну вечерю Господа Іісуса Христа з Його учнями - апостолами.

На Тайній Вечері Спасителем було встановлено головне Таїнство Православної віри – Таїнство Євхаристії, або Причастя.

Без причастя, вчить Свята Церква, немає істинного християнського життя, оскільки в цьому Таїнстві відбувається найповніше, гранично можливе на землі благодатне поєднання людини з Богом.

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ,

Таємна вечеря була звершена Христом за день до святкування старозавітної Пасхи. Євреї святкували це свято на згадку про чудовий вихід з Єгипту, де вони перебували у рабстві протягом чотирьохсот років.

Таємна вечеря почалася з омивання. Син Божий, Творець світу звершує обряд, який традиційно робили раби: він омиває апостолам ноги. Учні були вражені діями їхнього Божественного Вчителя. Вони мовчки приймали обмивання. Тільки апостол Петро, людина гаряча, не міг стримати почуттів, що оволоділи ним. «Господи! – вигукнув Петро, – Чи тобі вмивати мої ноги? На це Христос відповів: «Що Я роблю, тепер ти не знаєш, а зрозумієш після…Якщо не вмию тебе, не маєш частини зі Мною». Своїм прикладом Господь показав не лише любов до учнів, але й навчив їх смиренності – щоб вони не вважали за приниження для себе служити ближньому.

У Великий четвер, згідно з церковною традицією, кожен православний християнин має причаститися святих Христових Таїн.

Під час Тайної вечері Господь востаннє пророкував апостолам, що Іуда Іскаріотський Його зрадить. Іісус Христос подав Іуді шматок хліба, і до зрадника увійшов сатана. Після чого Іуда Іскаріот вийшов із світлиці і вирушив за юдейськими старійшинами, щоб остаточно виконати свою зраду, привівши їх до Іісуса.

Сьогодні згадується також моління Христа у Гефсиманському саду. Господь, коли учні спали, відчував майбутню чашу страждань і молився Небесному Отцю про виконання Його доброї волі.

Цього дня пізно ввечері до Гефсиманського саду разом із озброєним натовпом прийшов Іуда Іскаріот, який зрадницьким поцілунком вказав старійшинам і первосвященникам на Іісуса Христа, Який добровільно прийняв на Себе всю гіркоту страждань та хресної смерті.

У парафіяльній практиці ввечері у Великий четвер звершується богослужіння утрені Великої П’ятниці, на якому прочитуються 12 Євангелій Святих Страстей Христових, що розповідають про останні години життя Господа Іісуса Христа.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні