Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДачаФермер із Херсонської області вирощує на своїй ділянці 70 сортів інжиру

Фермер із Херсонської області вирощує на своїй ділянці 70 сортів інжиру

Этот материал также доступен на русском языке
У фермера Віктора Ковалюка є розплідник площею 15 соток, де він вирощує понад 70 сортів інжиру та сад понад 0,25 га для товарного виробництва. Цього сезону виробнику реалізувати вирощену продукцію не вдасться — торгівлі немає, оскільки територія Херсонської області частково перебуває в окупації.

Про це AgroPortal.ua розповів фермер із Херсонщини Віктор Ковалюк.

«Інжир – субтропічна культура, що вимагає багато тепла та укриття на зиму. В Україні у закритому ґрунті, за дотримання технології, її можна вирощувати у всіх регіонах. На крайньому півдні Херсонської, Одеської, Миколаївської та частково Запорізької областей інжир можна вирощувати у відкритому ґрунті. Залежно від сорту рослина може витримувати у віці 3 років до -10°С», — розповідає Віктор Ковалюк.

В інжирному саду фермер працює разом із дружиною. Запорука гарного врожаю – правильний догляд. Потрібно вчасно полити, підгодувати, обробити ґрунт.

«Для непрофесіоналів найоптимальніше інжир вирощувати в бочках, тоді менше проблем зі збиранням сумарних середньодобових температур, яких для інжиру потрібно за вегетаційний період 3000°С», — каже Віктор Ковалюк.

Урожай інжиру фермер збирає з кінця серпня до морозів, урожайність залежить від тривалості безморозного періоду та середніх температур — чим вони вищі, тим швидше дозріває врожай.

Фермер додає, що в середньому з 3-4-річного куща можна зібрати до 5 кг. За останні два несприятливі роки вони реалізують по 2-3 т свіжих ягід, а ще сушать, в’ялять, виробляють з них вино, оцет та ферментований чай із листя інжиру. Терпкий, з присмаком кокоса (підходять окремі сорти), він допомагає при нежиті, а також сприяє схудненню для тих, хто займається в фітнес-клубах.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні