Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЗрада: за що можна поплатитися свободою? що таке колабораціонізм?

Зрада: за що можна поплатитися свободою? що таке колабораціонізм?

Этот материал также доступен на русском языке
Останніми роками з екранів телевізора дедалі частіше звучало досі незрозуміле нам слово «колабораціоністи». Нині ж, у воєнний час, навіть з'явилася норма в Кримінальному кодексі, яка передбачає відповідальність за колабораційну діяльність.

Що це означає? Хто і за що може покарати?

Що таке колабораціонізм?

Колабораціонізм – співпраця наших громадян із ворогом для забезпечення інтересів ворога і заподіяння шкоди власній державі.

Збитки державі можуть бути завдані внаслідок таких дій:

  • громадянин України публічно (на мітингах, зборах, у пресі, в мережі Інтернет тощо) заперечує збройну агресію проти України, окупацію частини території нашої країни; закликає до підтримки діянь держави-агресора, підтримує збройні формування агресора та його окупаційну адміністрацію; закликає співпрацювати з державою-агресором та її уповноваженими органами; закликає до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окуповані території України;
  •  громадянин України добровільно обійняв різні посади в незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, а також брав участь в організації та проведенні незаконних виборів, референдумів на тимчасово окупованій території або публічно закликав до проведення таких заходів;
  • громадянин України під час зайняття посад у незаконних органах або воєнізованих формуваннях держави-агресора вчинив дії або ухвалив рішення, що спричинило загибель людей або настання інших тяжких наслідків;
  • пропаганда на користь держави-агресора у будь-яких навчальних закладах і сприяння впровадженню стандартів освіти держави-агресора у навчальних закладах України;
  • передача матеріальних ресурсів незаконним збройним формуванням, створеним на тимчасово окупованій території, і провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором;
  • організація і проведення заходів політичного характеру (з’їзди, збори, мітинги, конференції, круглі столи тощо) для підтримки держави-агресора і активна участь у таких заходах. А також здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором або її окупаційною адміністрацією (створення, збирання, отримання, зберігання, використання і розповсюдження відповідної інформації) .

 Про право на вибір і покарання

Залежно від тяжкості скоєного колаборантом кримінального правопорушення, стаття 1111 Кримінального кодексу передбачає різні види покарань:

  • позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років;
  • арешт на строк до шести місяців або виправні роботи строком до двох років;
  • штраф до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходу громадян (170 тисяч гривень);
  • позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років;
  • довічне позбавлення волі.

Як додатковий вид покарання до винного може застосовуватися конфіскація майна.

На сьогоднішній день Національне антикорупційне бюро сформувало для Служби
безпеки України реєстр колаборантів та зрадників, який налічує понад 200 осіб. Звичайно, він буде розширюватися в міру встановлення нових фактів зради та колабораціонізму.

А свідомим українцям пропонують долучитися до пошуку зрадників України.
Для цього потрібно надіслати на пошту [email protected] інформацію про осіб, які підтримують ідеї «російського миру», «остаточного вирішення українського питання», пропагують капітуляцію українського народу, пропонують вам долучитися до співпраці з ворогом або будь-яким іншим чином шкодять українській армії та народу.

***

Крім статті про колабораціонізм, Кримінальний кодекс передбачає також покарання за державну зраду, шпигунство, диверсію і посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Совість не купиш

Нормальна людина завжди намагається зрозуміти або пояснити, чому було здійснено той чи інший вчинок. Хоча… масштабна війна в Україні – абсурд, який пояснити неможливо. Проте всі ми, українці, мусимо захищати свою країну. Заради себе, заради наших близьких. Причому не лише на полі бою, а також допомагаючи в тилу і не бовтаючи зайвого.

Колабораціоністами стають різні люди: чиновники різного рангу та силовики, які мріють отримати владу і «плюшки», а також звичайні люди, які хочуть підзаробити. Напевно, волати до совісті таких людей марно. Совість можна продати, але купити не вдасться. А ось нагадати прислів’я «Не рій іншому ями…» – варто. Всі ми тут живемо, і хтозна, куди прилетить ворожий снаряд за наводкою несвідомих громадян.

До слова, фраза «Не рій іншому ямибо сам у неї впадеш» є і в Біблії (Старий завіт), тому відповідати доведеться не лише за кримінальним законодавством.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні