П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯкий духовний сенс подій Страсного тижня

Який духовний сенс подій Страсного тижня

Этот материал также доступен на русском языке
Керівник справами УПЦ розповів про духовний сенс подій Страсного тижня. Головне: Страсний тиждень - це час, коли суто згадуємо страждання Спасителя.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви із посиланням на сайт «Православне життя», про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Це не просто спогад якихось подій, які відбулися майже дві тисячі років тому і які не стосуються нас особисто. Насправді цей час особливого єднання творіння зі своїм Творцем. Адже в земному житті уникнути страждань не можна. Все в той чи інший момент свого буття переживаємо хвороби, прикрощі, втрату рідних, а можливо і несправедливі переслідування чи зраду близьких. І зрештою на всіх нас чекає смерть. Усвідомлювати це страшно. Людській свідомості важко це прийняти. А страждання часом здаються нестерпними. Але й у цій темряві всім є можливість побачити світло», — сказав митрополит Антоній.

Владика нагадав, що страждання прийшло у світ із гріхопадінням прабатьків і багато тисячоліть люди страждали без надії на порятунок. «Але з настанням у світ Христа все змінилося. Здійснилося те, про що говорили ще давні пророки: “Він узяв на Себе наші немочі і поніс наші хвороби” (Іс.53: 4)», – додав він.

«Христос не просто помер за нас. Він уже переніс усі наші страждання – і минулі, і сьогодення, і майбутні. І тільки Він у всій повноті знає і розуміє переживання навіть більше, ніж ми самі. Тому, як би важко було, треба пам’ятати, що Господь усе це знає, Господь це все випробував Сам і тільки Він може позбавити і страждань, і влади смерті. І сподіватися можемо тільки на Нього, і звертатися по допомогу теж маємо лише до Нього», – пояснив архієрей.

Управління справами УПЦ навів слова з Одкровення Іоанна Богослова: «І отре Бог усяку сльозу з очей їх, і смерті не буде вже; ні плачу, ні крику, ні хвороби вже не буде, бо минуле минуло» (Об’явл. 21:4).

На завершення митрополит Антоній закликав у ці священні дні, згадуючи хресну дорогу Христа, замислитися — з ким ми: з страждаючим Господом чи з Його гонителями та муками? «І якщо звільнимось від гріхів і пристрастей, від миттєвих суєтних думок, це означатиме, що страждання наші більше не безглузді, вони лише очищають і ведуть до більшого – до воскресіння з Господом», – підсумував владика.

Джерело: Фраза

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні