Середа, 25 Травня, 2022
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи вмієте ви пекти справжню паляницю?

Чи вмієте ви пекти справжню паляницю?

Этот материал также доступен на русском языке
Правильну назву українського запашного хліба – «паляниця» – під час війни використовують як пароль, щоб відрізнити своїх від чужих. А тепер ми навчимося правильно його пекти.

Паляниця – це хліб із пшеничного борошна, за формою – плескатий, округлий, як правило, з характерним «козирком» з кірки зверху, утвореним завдяки надрізу перед випічкою.

Найменування пов’язують з тим, що зазвичай свіжовпечені паляниці в Україні нанизували на кіл, яким знімали їх з пода.

Паляниця вважалася святковою стравою (тоді як хліб для повсякденного вживання випікався з житнього борошна). У неврожайні роки паляниці випікали з домішкою ячмінного борошна, висівок.

Складові:

  • пшеничне борошно – 400 г,
  • сухі дріжджі – 1,5 чайної ложки,
  • вода – 250 мл
  • сіль – 1 чайна ложка,
  • цукор – 1 столова ложка.

Як готувати?

  • Для опари потрібно змішати борошно (1-2 столові ложки із загальної кількості) із сухими дріжджами. Додати 200 мл теплої води і добре розмішати.
  • Опару накрити і залишити у теплому місці на 2-3 години. Поверхня тіста має покритися бульбашками.
  • До опари додайте борошно, яке залишилося. Візьміть 50 мл теплої води і розчиніть у ній цукор та сіль. А потім додайте у тісто.
  • Тісто потрібно добре вимішати до однорідного стану – воно має стати гладким. З тіста зліпити кулю, злегка змастити її олією.
  • Накрити тісто і залишити в теплі доти, доки куля не збільшиться приблизно вдвічі.
  • Тісто ще раз сформувати в кулю, покласти на змащене олією і посипане борошном деко. Залишити ще на годину. Зробити надріз.
  • Випікати 45-60 хвилин у нагрітій до 190-200 градусів духовці. У духовку бажано поставити ємність із водою.
  • Готова паляниця має рум’яний колір і, якщо по ній постукати, видає глухий звук.

Нове на сайті