Новини

На заході 14 квітня починається Песах-2022

Увечері 14 квітня іудеї всього світу відзначають настання Песаха. Це одне з найважливіших єврейських свят, яке згадують Вихід євреїв з Єгипту.

У 2022 році Песах відзначається з 15 по 23 квітня, але святкувати його, як і будь-які єврейські свята, розпочинають із заходом сонця 14 квітня.

На Песах євреї їдять обрядову їжу за сімейною вечерею. Протягом тижня після святкування іудеї відпочивають та читають священну книгу – Тору.

Це світле та радісне свято, яке наповнює душу людей щастям, а серце – надією. Він спонукає завжди йти праведним і добрим шляхом життя, у важку хвилину підтримувати друзів, щиро любити своїх близьких, постійно думати тільки про хороше і спрямовувати свої дії на милосердні та великі справи.

Коли Великдень у євреїв 2022 року і що потрібно робити в цей період

Євреї відзначають Великдень за своїм календарем. Перший місяць називається Нісан, він відповідає періоду березня-квітня у григоріанському календарі. Свято Песах починає відзначати на 14-й день протягом семи діб. Причому на території Ізраїлю перший та останній дні – вихідні, а для єврейської діаспори в інших країнах святкування продовжують ще на добу.

Песах і Великдень – одне й теж чи ні?

Слово “песах” з івриту перекладається як “минув”. У Біблії описаний період, коли євреї перебували в рабстві у єгиптян, а Фараон відмовився їх відпустити. За це отримав безліч покарань. Одне з найвідоміших – смерть немовлят у кожній сім’ї, зокрема це торкнулося імператора. Діти євреїв вижили, бо бог “пройшов” повз. Фараон жахнувся і відпустив євреїв, тому свято Песах відзначають на честь визволення юдеїв від рабства.

Православний Великдень відзначається на честь Воскресіння Господнього і нічого спільного з єврейським святом не має. Хоча, за переказами, саме цієї дати відбулася Таємна вечеря – остання зустріч Ісуса з учнями.

Єврейський Великдень – дата та правила вечері

2022 року юдеї відзначають своє свято з 14 по 23 квітня. Увечері 14 числа сім’я збирається за столом, запрошуючи на вечерю (седер) всіх, хто потребує і тих, хто з якоїсь причини не може зустріти Песах зі своєю сім’єю. Євреї готують традиційні страви:

  • мацу – прісні хлібці;
  • харосет – суміш із тертих яблук, горіхів та фініків;
  • марор – пучок гіркої зелені;
  • зроа – смажена баранина на кісточці.

Кожна із страв символізує щось своє. Наприклад, марор – біль єврейського народу за часів рабства, харосет – глину, з якої юдеї робили цеглу, а зроа – нагадування про жертвопринесення в Єрусалимських храмах. Крім обов’язкових символічних страв, які часто не їдять взагалі, євреї готують і знайомі ласощі – фаршировану рибу, наприклад.

Під час вечері євреї випивають чотири келихи вина – за кількістю обіцянок, наданих Богом. П’ятий келих наливають, але залишають незайманим – він призначений для пророка Еліяха. Також юдеї читають молитви та благословення, а наприкінці вечері з’їдають по шматочку маци.

Наступні дні – вихідні, коли євреї відпочивають і продовжують благословляти Бога. В останній день Песаха юдеї читають уривок з Тори – розповідь про те, як Фараон погнався за юдеями, хоч обіцяв відпустити їх. Води Червоного моря розступилися перед втікачами, але зімкнулися перед правителем, і він не зміг наздогнати людей.

Песах – традиції заборони на дріжджі

Головна заборона іудейського свята – продукти, приготовані методом бродіння чи заквасці. Це стосується не лише хліба, а й пива, а також будь-яких солодових напоїв. Хамець (квасні страви) взагалі не можна зберігати вдома, тому напередодні 14 квітня юдеї все це спалюють чи віддають людям іншої віри.

Ця традиція виникла з тих часів, коли євреї рятувалися від рабства. Вони настільки поспішали втекти, що не дочекалися, поки дозріє тісто, тому в пустелі їм довелося харчуватися прісною мацою.

Обов’язкові умови для відзначення Песаха – жодної роботи у перший та останній дні свята, а також абсолютно новий посуд для священної вечері.

Метки: іудеї Песах свято

Новое на сайте

  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 19 травня

Погода в неділю 19 травня буде не такою вже спекотною. У деяких регіонах пройдуть дощі…

18/05/2024 21:47
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень сонячного впливу спіткає нас 19 травня

У вихідні не очікується зниження сонячної активності. Імовірність магнітних бур може зрости до 25%.

18/05/2024 21:10
  • Новини

Фарбування волосся в домашніх умовах: 5 помилок, які можуть зіпсувати результат

Домашнє фарбування, зроблене якісно й акуратно, не поступиться зробленому в салоні. Однак у домашніх умовах…

18/05/2024 20:55
  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26
  • Новини

Скільки доведеться заплатити за перебування в будинку для літніх людей – ціни та умови

Оформити літню людину в будинок для літніх людей не так уже й складно. У цьому…

18/05/2024 18:42