Середа, 22 Травня, 2024
ГоловнаГрошіГлава Мінфіну виключив дефолт України

Глава Мінфіну виключив дефолт України

Этот материал также доступен на русском языке
Міністр фінансів Сергій Марченко виключає дефолт України.

На четвертому тижні війни близько 30% української економіки або взагалі не працює, або тимчасово. Це визнав Міністр  фінансів Сергій Марченко у ефірі телеканалу Ради 19 березня під час телемарафону.

Він сказав, що це попередня оцінка Міністерства фінансів, з урахуванням отримання податків у бюджеті, зокрема, про доходи фізичних осіб, єдиного соціального та іншого.

Точніше, Марченко зазначив, що можна було б оцінити ситуацію після певного періоду часу. Але тепер оцінка така, що “третина економіки не функціонує”.

Міністр також прокоментував пом’якшення податку, прийнятого Верховною Радою, а також пропозиції президента Володимира Зеленського з питань ділового кредитування на 0% річних. За його словами, ініціативи значно не відрізняються від доходів бюджету.

“Тепер така ситуація полягає в тому, що наші податкові надходження взагалі не покривають наші потреби, головним каналом є запозичення, внутрішні та зовнішні. Потреби армії та інші важливі, чутливі речі, які ми фінансуємо з бюджету”, – пояснив міністр .

Він додав, що лише захищені витрати та військові потреби фінансуються за умовами війни.

У той же час Марченко підкреслив, що війна є важким періодом, і уряд намагається створити умови, за яких бізнес міг би працювати, де можна було створити нові робочі місця.

“Ніхто, крім нас, українців, не буде інвестувати в Україну. Єдиний спосіб розвитку економіки полягає у створенні умов розвитку бізнесу тут всередині”, підсумовує він.

У той же час голова Міністерства фінансів виключив дефолт України.

Україна в даний час обслуговує свої борги у повному обсязі. Дефолт країні не загрожує.

“Дефолт нам не погрожував і не загрожує. По-перше, не така велика, особливо в цьому році, у нас боргове навантаження. По-друге, ми ретельно обслуговуємо наші борги. Такі слова ми не вживаємо”, – сказав він.

При цьому він висловив надію, що для Росії дефолт “незабаром настане”.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні