Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовини20 березня – День Землі

20 березня – День Землі

Этот материал также доступен на русском языке
У всьому світі 20 березня, з ініціативи ООН, відзначається День Землі.

Причому у календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – сьогоднішній день приурочений до Дня весняного рівнодення, а другий – 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну.

Дата 20 березня була обрана та офіційно затверджена в 1971 році ООН для Дня Землі саме тому, що на цей час випадає день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, і вона переходить на новий виток свого розвитку, коли відбувається пробудження природи та її оновлення.

У зверненні ООН йдеться: «День Землі – це спеціальний час, призначений, щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети Земля як їхнього спільного будинку, відчути нашу всеземну спільність та взаємну залежність одна від одної».

Засновником цього Дня вважається відомий американський громадський діяч Джон Мортон, який у 1840-х роках розгорнув кампанію з посадки дерев та чагарників, у рамках програми дбайливого ставлення до довкілля кожного громадянина країни. Ставши секретарем Території Небраска, в 1872 він запропонував встановити день, який буде присвячений озеленення. Так з’явився День дерева, який одразу став дуже популярним.

День Землі веде свою історію від Дня Дерева, присвяченого озеленення

Протягом першого Дня жителі штату висадили близько мільйона дерев, і незабаром їхня ініціатива переросла в громадський рух. Починаючи з 1970 року сенс свята розширився до загальної ідеї охорони навколишнього середовища, і з’явилася нова назва – День Землі, який став загальнонаціональним.

У 1971 році ООН офіційно прийняла це свято, і згодом воно стало всесвітнім, з кожним роком отримуючи дедалі ширшу міжнародну підтримку.

Нове на сайті