Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРекомендації психологів про стрес: що вибрати?

Рекомендації психологів про стрес: що вибрати?

Этот материал также доступен на русском языке
Інтернет буквально наповнений рекомендаціями психологів. Буквально у кожному кутку сидить коуч чи кандидат психологічних наук. Вони продукують безліч контенту про те, як впоратися з тривогою.

Від одних заголовків можна невротизуватися і загнати себе в почуття провини: як же так, скільки порад, а я все ще відчуваю тривогу! Психолог Катерина Мурашова у своїй лекції «Життя має продовжуватися» допомагає зрозуміти, як бути.

Ставтеся до цього, як до походу до супермаркету

Ви ж, коли йдете за крупою, розумієте, що не повинні купувати всі двадцять видів крупи, які вам пропонують на полиці магазину. Ось і вивчіть поради психологів так само, як вивчаєте товари на полиці. Які поради дієві? Тією чи іншою мірою все. Тому вибирайте той, який особисто вам сподобався.

Наприклад, якщо вночі ви прокидаєтеся в стані панічної атаки та кидаєтеся перевіряти стрічку новин, вам порадять подихати у поліетиленовий пакет. Це може допомогти тому, що паніка пов’язана з гіпервентиляцією. Ви дихайте в пакет, підвищуєте рівень вуглекислого газу у повітрі, що вдихається і тим самим знижуєте гіпервентиляцію.

Так само у разі панічної атаки посеред ночі вам допоможе гімнастика, випічка пирога або контрастний душ.

Поставтеся до порад психологів, як до вибору сукні

Побачили «свою сукню» на цьому ярмарку пихатості психологів — беріть.

Усі поради можна поділити на три групи.

  1. Фізичні, пов’язані з тілом: бігати, дихати у пакет, займатися гімнастикою. Якщо для вас чи ваших дітей кінестетика важлива — придивіться до полиць із такими порадами.
  2. Друга група порад пов’язана зі сприйняттям: про те, що ми бачимо, вдихаємо або відчуваємо. Умовно кажучи, «споглядання води, що біжить, — заспокоює». Але майте на увазі: сприйняття складніше кінестетики, бо одна й та сама річ може когось розслаблювати, а когось, навпаки, бісити ще більше.
  3. Третя категорія порад – дії: мити підлогу, пекти хліб, розбити чашку. Адже чашка може не входити до переліку тих важливих речей, які ви не хотіли б зруйнувати. Отже, цілком можливо, ви можете собі це дозволити.

Раніше ми розповідали, які заспокійливі мають бути в аптечці під час війни та як допомогти собі без ліків.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні