Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУ ЗСУ пояснили, як працюють повітряні тривоги та скільки є часу, щоб...

У ЗСУ пояснили, як працюють повітряні тривоги та скільки є часу, щоб сховатись

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ракета летить з акваторії Чорного моря на Київ зі швидкістю 800 км/год, то киян мають приблизно годину часу, щоб сховатися.

Як Україна фіксує ворожі ракети

Йде 4-й тиждень військового вторгнення Росії в Україну. Більшість громадян уже звикла до сигналу повітряної тривоги, а хтось взагалі, не панікуючи, продовжує займатися своїми справами.

Але сигнал робить надважливе завдання – повідомляє мешканців про можливу небезпеку, а прильоті ворожого літака або ракети. Як саме працює система і скільки часу сховатися від початку сирени, розповів спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Як виявляють загрози

За виявлення повітряних загроз відповідають радіолокаційні підрозділи Повітряних сил: вони фіксують усі повітряні цілі як в Україні, так і далеко за її межами. Саме по них окупанти завдали перших ударів уранці 24 лютого, фактично їх знищивши. Їх відновили, але тепер ЗСУ бачить деякі цілі лише частково.

У той же час виявити всі загрози неможливо. Зокрема, були випадки, коли ракета прилітала, а сирени не було. Це може статися, коли ракета летить нижче антени, наприклад, у руслі Дністра. Втім, “переважна більшість” наше ПВ все ж таки моніторять, хоча ворог і намагається максимально приховати рух своїх повітряних об’єктів.

Українська ППО збиває приблизно 10% ворожих ракет. Водночас, Україна збиває крилаті ракети навіть ракетою з винищувача.

Скільки є часу, щоб сховатись

Між моментом фіксації літака/ракети та власне запуском сирени проходять лічені хвилини, а може навіть менше ніж хвилина. Фактично, це один телефонний дзвінок по спецзв’язку, після чого місцеві органи включають сирену.

Сигнал тривоги свідчить про те, що:

  • на певний регіон чи насувається ворожа авіація, яка може скинути бомби;
  • або вже випущена ракета.

Наприклад, якщо ракета летить з акваторії Чорного моря до Києва зі швидкістю 800 км/год, то жителі столиці мають приблизно годину часу, щоб сховатися.

Втім, це лише за умови, якщо вона таки долітає до мети, і її не збиває українське ППО.

Як визначаються міста, в яких включається сирена

Повітряні сили фіксують приблизний курс ракети, припускаючи, що у процесі може коригувати свій курс (чи взагалі пропадати з радарів). Наприклад, так було з ракетами, які летіли на Вінницю – вона йшла Дністром, а у Могилеві-Подільському різко звернула праворуч на саму Вінницю.

Отже, якщо ракета летить із акваторії Чорного моря на Вінницю, тривога спершу оголошується в Одесі, за нею включається Миколаїв → Умань → Тульчин → Немирів → Вінниця. За Вінницею може бути Житомир та Луцьк.

Українські захисники щодня збивають по кілька ворожих літаків. На четвертий тиждень війни ворог втратив уже третину своїх літаків. Водночас останніми днями фіксується дедалі менше затриманих льотчиків. Це може означати, що перед вильотом їх позбавляють можливості катапультуватись, щоб врятуватися.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні