Понеділок, 20 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЩо сталося в Україні та світі 18 березня?

Що сталося в Україні та світі 18 березня?

Этот материал также доступен на русском языке
18 березня – 77-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 288 днів. Цього дня у світі відзначаються День ящиків, скриньок та коробочок, День народження електричної бритви, День богині родючості.

18 березня відзначається Всесвітній день вторинної переробки сировини . Головна мета свята – привернути увагу влади, громадськості та промислових структур до цієї теми. Сміття треба грамотно утилізувати, а ще краще – переробляти, даючи вже використаній сировині друге життя, – вважають екологи. Насамперед, на їхню думку, вихід із критичної ситуації потрібно шукати на рівні держав. Це може бути створення певної стратегії роботи з відходами, переведення виробничих потужностей на маловідходні технології та інші способи, які дозволять інтенсивніше переробляти відходи або знижувати їхню кількість.

День Паризької Комуни відзначається трудящими світу в ознаменування перемоги 18 березня 1871 першої пролетарської революції. Рішення відзначати 18 березня як першу успішну спробу робітників захопити політичну владу було прийнято 20 лютого 1872 Генеральною радою 1-го Інтернаціоналу.

Паризькою комуною називали революційний уряд, сформований у Парижі під час революційних подій у 1871 році. Внаслідок революції було встановлено самоврядування, що тривало з 18 березня по 28 травня 1871 року. Очолювали Паризьку комуну представники партій соціалістів та анархістів. Лідери цих течій проголосили Паризьку комуну першим взірцем диктатури світового пролетаріату.

Цікаві події в Україні та світі 18 березня?

1241 – у битві під Хмільником (поблизу Кракова) військо Золотої Орди перемагає польське військо і монголо-татари продовжують завоювання Європи.

1662 – у Парижі почав курсувати перший громадський транспорт – карета на вісім місць.

1839 – китайський імператор забороняє іноземним торговим компаніям ввезення до Китаю опіуму, що спричинило першу опіумну війну.

1899 – американський астроном Пікерінг відкрив Фебу, супутник Сатурна.

1924 – у США прем’єра німого фільму “Багдадський злодій”, проект вартістю $2 млн був надзвичайно дорогим у той час.

1932 – у Сіднейській затоці відкрито міст, який до 2012 року був найширшим у світі (ширина 48,8 м).

1946 – у Вашингтоні свою роботу розпочав “Світовий банк”.

1962 – Франція та Алжир підписують договір про закінчення алжирської війни, тим самим Алжир набуває незалежності.

1965 – Олексій Леонов протягом 10 хвилин перебував за бортом “Схід-2”, він здійснив перший в історії вихід людини у відкритий космос.

1992 – “Майкрософт” представляє операційну систему Windows 3.1.

2014 – Приєднання Криму до Росії. В Україні через агресію РФ оголошено першу хвилю часткової мобілізації

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні