Новини

Чергові мирні переговори між Україною та Росією заплановані на понеділок, 14 березня

Цю дату уточнив речник президента Росії Дмитро Пєсков: він поправив журналіста, який попросив прокоментувати інформацію, що ці переговори відбуваються сьогодні, 13 березня.

Ні. Переговори заплановані на завтра», – сказав Пєсков.

А тим часом Україна шукає місце та напрацьовує проект мирного договору для майбутньої зустрічі Президента Володимира Зеленського з Президентом Росії Володимиром Путіним, ця зустріч відбудеться у найближчому майбутньому. Про це сказав радник керівника Офісу Президента та член переговорної делегації Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону.

«Зараз за допомогою наших партнерів – посередників, які хочуть виконувати посередницьку місію, в тому числі це Ізраїль може бути, Туреччина може бути, ми шукаємо і місце, де було б бажано провести переговори з точки зору гарантій безпеки і головне напрацьовуємо той пакет домовленостей, який буде, ще раз наголошую, враховувати виключно позицію України для нас важливу. І тоді вже, коли це буде напрацьовано, погоджено заздалегідь, тоді Президенти зможуть зустрітися та опрацювати вже остаточні положення мирного договору. Я думаю, що це станеться вже… ну не так довго вже потрібно буде нам йти», – сказав Подоляк.

Водночас на уточнююче питання він відповів, що не готовий сказати, що зустріч Зеленського та Путіна буде вже найближчим часом.

«Я не готовий сказати, що найближчим часом: день-два-три. Ні, це займе ще якийсь час, але намагатимемося, щоб це було якнайшвидше, тому що ми хочемо, щоб наших людей не вбивали, не знищували нашу інфраструктуру», – сказав радник.

Він зазначив, що Зеленський завжди відкритий до діалогу, а після двох тижнів війни з Україною Росія також дала сигнал про готовність Путіна до прямого діалогу з Зеленським.

Подоляк запевнив, що Зеленський підпише лише ефективний договір, вигідний Україні. За словами Подоляка, зараз у форматі відеоконференції проводяться постійні консультації з російською делегацією, промовляються та вивіряються всі юридичні аспекти можливих майбутніх домовленостей. У напрацюванні пропозицій для переговорної позиції активно беруть участь Зеленський та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Подоляк також зазначив, що представники Росії на переговорах уже поводяться не ультимативно, а уважно слухають пропозиції української сторони.

Радник додав, що Україна у переговорах вимагає припинення вогню, завершення війни, виведення російських військ і він бачить розуміння щодо цього процесу та діалог. Подоляк запевнив, що українська делегація не поступиться принциповими позиціями і російська сторона вже це розуміє.

Він вважає, що в українсько-російських переговорах сторони вийдуть на конкретні результати за лічені дні. У той же час він не зміг спрогнозувати, коли завершиться війна.

Метки: військові дії мир переговори

Новое на сайте

  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 19 травня

Погода в неділю 19 травня буде не такою вже спекотною. У деяких регіонах пройдуть дощі…

18/05/2024 21:47
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень сонячного впливу спіткає нас 19 травня

У вихідні не очікується зниження сонячної активності. Імовірність магнітних бур може зрости до 25%.

18/05/2024 21:10
  • Новини

Фарбування волосся в домашніх умовах: 5 помилок, які можуть зіпсувати результат

Домашнє фарбування, зроблене якісно й акуратно, не поступиться зробленому в салоні. Однак у домашніх умовах…

18/05/2024 20:55
  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26
  • Новини

Скільки доведеться заплатити за перебування в будинку для літніх людей – ціни та умови

Оформити літню людину в будинок для літніх людей не так уже й складно. У цьому…

18/05/2024 18:42