Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧергові мирні переговори між Україною та Росією заплановані на понеділок, 14 березня

Чергові мирні переговори між Україною та Росією заплановані на понеділок, 14 березня

Этот материал также доступен на русском языке
У понеділок, 14 березня, має відбутися черговий раунд мирних переговорів між представниками Росії та України.

Цю дату уточнив речник президента Росії Дмитро Пєсков: він поправив журналіста, який попросив прокоментувати інформацію, що ці переговори відбуваються сьогодні, 13 березня.

Ні. Переговори заплановані на завтра», – сказав Пєсков.

А тим часом Україна шукає місце та напрацьовує проект мирного договору для майбутньої зустрічі Президента Володимира Зеленського з Президентом Росії Володимиром Путіним, ця зустріч відбудеться у найближчому майбутньому. Про це сказав радник керівника Офісу Президента та член переговорної делегації Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону.

«Зараз за допомогою наших партнерів – посередників, які хочуть виконувати посередницьку місію, в тому числі це Ізраїль може бути, Туреччина може бути, ми шукаємо і місце, де було б бажано провести переговори з точки зору гарантій безпеки і головне напрацьовуємо той пакет домовленостей, який буде, ще раз наголошую, враховувати виключно позицію України для нас важливу. І тоді вже, коли це буде напрацьовано, погоджено заздалегідь, тоді Президенти зможуть зустрітися та опрацювати вже остаточні положення мирного договору. Я думаю, що це станеться вже… ну не так довго вже потрібно буде нам йти», – сказав Подоляк.

Водночас на уточнююче питання він відповів, що не готовий сказати, що зустріч Зеленського та Путіна буде вже найближчим часом.

«Я не готовий сказати, що найближчим часом: день-два-три. Ні, це займе ще якийсь час, але намагатимемося, щоб це було якнайшвидше, тому що ми хочемо, щоб наших людей не вбивали, не знищували нашу інфраструктуру», – сказав радник.

Він зазначив, що Зеленський завжди відкритий до діалогу, а після двох тижнів війни з Україною Росія також дала сигнал про готовність Путіна до прямого діалогу з Зеленським.

Подоляк запевнив, що Зеленський підпише лише ефективний договір, вигідний Україні. За словами Подоляка, зараз у форматі відеоконференції проводяться постійні консультації з російською делегацією, промовляються та вивіряються всі юридичні аспекти можливих майбутніх домовленостей. У напрацюванні пропозицій для переговорної позиції активно беруть участь Зеленський та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Подоляк також зазначив, що представники Росії на переговорах уже поводяться не ультимативно, а уважно слухають пропозиції української сторони.

Радник додав, що Україна у переговорах вимагає припинення вогню, завершення війни, виведення російських військ і він бачить розуміння щодо цього процесу та діалог. Подоляк запевнив, що українська делегація не поступиться принциповими позиціями і російська сторона вже це розуміє.

Він вважає, що в українсько-російських переговорах сторони вийдуть на конкретні результати за лічені дні. У той же час він не зміг спрогнозувати, коли завершиться війна.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні