Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїна має достатньо резервів продукції для внутрішнього споживання

Україна має достатньо резервів продукції для внутрішнього споживання

Этот материал также доступен на русском языке
Мінагрополітики наголошує, що Україна має достатньо резервів продукції для внутрішнього споживання

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

“Україна виробляє продукції в 5 разів більше, ніж її внутрішнє споживання. Станом на сьогоднішній день у нас достатньо резервів продукції для нашого споживання. Наприклад, пшениця. Україна за рік споживає 8 млн тонн. Зараз ми маємо близько 6 млн тонн. А влітку вже буде врожай озимою. За кукурудзою у нас є дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн тонн, а маємо 15 млн тонн. Соняшникової олії у нас ще на 5 років. Сахара – півторарічний запас”, – розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

Він додав, що навіть якщо виробництво зупиниться, зараз Україна має все необхідне в досить великому запасі, оскільки країна є експортером, а експорт зупинився.

Він наголосив, що зараз важливо виробникам продовжувати роботу.

“Звичайно, є деякі складнощі з логістикою через військові дії. Але чекаємо. Все налагодиться”, – упевнений перший заступник міністра.

За словами Висоцького, посівна-2022 має кілька складових, але найголовніша — підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.

“Мінеральні добрива вже закуплені на 80%. Цього достатньо, щоб отримати врожайність вище за середній рівень. Насіння на 75% вже в Україні. Засоби захисту є на 55%. У нас ще є час вирішити ці невеликі нестачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків”, – додав він.

За словами Висоцького, посівна-2022 буде найскладнішою за всю історію незалежної України.

“Вона почнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікуємо, що почнеться старт у південних регіонах приблизно за тиждень. Масштабно по Україні – після 10 квітня. Тиждень тому ми анонсували рішення. У досить простій формі онлайн кожен агровиробник може подати до міністерства інформацію про фактичний стан підготовки до посівної та вказати потреби, які у нього є. Ми допомагаємо зв’язатися з постачальником відповідних ресурсів. Ми повинні посіяти 15 млн га, на 3 млн га виробники вже реєструвалися. Ми закликаємо всіх приєднатися до цієї ініціативи. Це допоможе скоординуватися. Все налагодиться” , – зазначив він.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні