Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниСкільки українські біженці зможуть перебувати у Польщі та якими послугами користуватимуться?

Скільки українські біженці зможуть перебувати у Польщі та якими послугами користуватимуться?

Этот материал также доступен на русском языке
Найбільша кількість українських біженців зараз перебуває у Польщі. Саме тому у польському сеймі ухвалили закон, у якому визначено права тих, кому довелося покинути свій будинок через вторгнення Росії.

Закон ухвалили в оперативному порядку переважною більшістю голосів польського сейму.

Відповідно до цього закону, всі біженці з України після підтвердження особи зможуть отримати номер PESEL – це одинадцятизначний цифровий код, який використовується для ідентифікації фізичних осіб.

Отже, що передбачено у новому законі?

  • Українці зможуть перебувати на території Польщі 18 місяців. Потім їм можуть продовжити термін перебування ще стільки ж.
  • Польські громадяни, які дали притулок українським сім’ям, отримуватимуть підтримку у розмірі 40 злотих на день (272 гривні) протягом двох місяців. Таким чином, розмір підтримки становитиме 1200 злотих або 8160 гривень на місяць.
  • Польський уряд створить резервний фонд, який призначений для підтримки місцевої влади, яка змушена нести додаткові витрати у зв’язку з прийомом біженців.
  • Прийнято також зміни до закону, які дозволять українцям користуватися деякими держпослугами. Зокрема, медичне обслуговування. Крім того, українці матимуть право відправляти своїх дітей до польських шкіл.
  • Крім того, законом передбачено, що українці, які офіційно працевлаштуються у Польщі, отримають також доступ до сімейної допомоги.

Джерело: biz.today.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні