Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляЦей день в історії: 9 березня – день народження Тараса Шевченка

Цей день в історії: 9 березня – день народження Тараса Шевченка

Этот материал также доступен на русском языке
Сьогодні, 9 березня, в Україні відзначається день народження Тараса Шевченка. Народився Великий Українець у 1814 році.

Прожив Тарас Шевченко 47 років, з них 24 роки був у кріпацтві, 10 – у засланні, а решта – під наглядом жандармів. Але, незважаючи на це, він зміг виявити себе як різнобічно обдарований художник, поет, прозаїк, драматург.

Твори Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу.

У духовній історії України Шевченко посів і досі беззастережно посідає виняткове місце. Значення його творчої спадщини для української культури важко переоцінити.

Цікаві факти про Тараса Шевченка

1. Тарас Шевченко був невеликого зросту — трохи більше 164 сантиметрів.

2. Улюбленим Тарасовим напоєм був чай з ромом.

3. У 1975 році один із кратерів на Меркурії був названий на честь Тараса Григоровича Шевченка.

4. 1384 – стільки пам’ятників Тарасу Шевченку встановлено у світі. З них в Україні – 1256 монументів, і ще 128 у 35 країнах світу – Бразилії, США, Китаї та інших. Перший пам’ятник Тарасу Шевченку встановили у 1881 році у місті Форт-Шевченка, того ж року з’явився і перший монумент в Україні – у садибі Алчевських у Харкові.

5. Найменше у світі видання Кобзаря розміром близько половини квадратного міліметра, що менше макового зернятка. Створив його український майстер Микола Сядристий. Погортати сторінки збірки можна лише кінчиком загостреного волоска через їх неймовірно крихітного розміру.

6. За життя Кобзаря більше цінували як художника, ніж як поета. Він був улюбленим учнем Карла Брюллова, а в 1860 був удостоєний звання Академік гравірування Імператорською Академією мистецтв за гравюру за картиною Рембрандта Притча про працівників на винограднику.

7. 500 м² – площа найбільшого портрета Кобзаря. Написаний він у Харкові на стіні 17-поверхового будинку за адресою проїзд Садової, 30 та внесений до Книги рекордів України. Графіті малювали ночами протягом двох тижнів.

8. Основну освіту Кобзар отримав лише за 2 роки у церковно-парафіяльній школі. Багатьма знаннями поет завдячує баронесі Софії Григорівні Енгельгардт, яка навчала його польською та французькою мовами, але основні знання мов Тарас отримав від тамтешніх лакеїв.

9. Найвідомішій книзі Шевченка Кобзарю у Черкасах присвячено цілий музей. Збірник перекладено більш ніж 100 мовами.

10. Поет завжди одягався досить модно, оскільки добре заробляв у Петербурзі, будучи успішним портретистом. У своєму щоденнику він писав про величезне задоволення від придбання гумового плаща-макінтоша за 100 рублів, що було величезною сумою для того часу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні