Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаРНБО вважає, що військовий стан не звільняє від оплати комунальних послуг та...

РНБО вважає, що військовий стан не звільняє від оплати комунальних послуг та погашення кредитів

Этот материал также доступен на русском языке
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони (РНБО) України, коментуючи чутки про анулювання сплати комунальних платежів, банківських кредитів та послуг мобільного зв'язку під час російського вторгнення, пояснив, що військовий стан не звільняє громадян від оплати "комуналки", проте пеня та штрафи не нараховуються.

Про це повідомило інформаційне агентство УНІАН, посилаючись на роз’яснення РНБО.

“У мережі ходять чутки про нібито гарантоване державою анулювання сплат комунальних платежів, банківських кредитів та послуг мобільного зв’язку під час війни з російськими окупантами. Проте військовий стан не звільняє громадян від плати за комуналку, проте пеня та штрафи не нараховуються”, – йдеться у повідомленні. .

Крім того, більшість українських банків ініціювали відстрочення сплати за позиками до червня.

“Оператори мобільного зв’язку значно збільшили кредитні ліміти на розмови та інтернет та відстрочили їхню оплату, щоб жоден українець не втрачав доступу до важливої інформації”, – зазначили в повідомленні.

Також у Центрі протидії дезінформації додали, що смс-повідомлення про загрози відключення мобільного зв’язку або нарахування штрафів за кредити чи комуналку через несплату не підтвердилися.

У свою чергу, експерт з питань ЖКГ Крістіна Ненно вважає, що не потрібно платити за комуналку, якщо немає такої можливості. “Це військовий стан, все заморожено – пені не буде. Нехай думають, як вижити, допомогти військовим та відбудувати країну”, – сказала вона.

Як раніше повідомлялося, ще у грудні 2021 року борг населення за спожиті житлово-комунальні послуги збільшився до 81 331,5 млн. гривень.

Нове на сайті