Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія6 березня - Тимофія: традиції та звичаї дня

6 березня – Тимофія: традиції та звичаї дня

Этот материал также доступен на русском языке
Цього дня церква згадує святого Тимофія Олімпійського. Преподобний Тимофій, якого ще називають пустельником, був родом з Італії, жив у VIII столітті.

Працював у монастирі на горі Олімп. За свою віру та служіння Богу, він отримав від Нього дар зцілення хвороб та вигнання нечистих духів. Багато років преподобний провів у самітництві, день і ніч у молитві до Бога. Помер він у глибокій старості 795 року.

Які традиції 6 березня?

Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то й уся весна буде такою. У народі говорили: “Весновій теплом віє – старих гріє”.

Саме цього дня судили про те, якою буде подальша весна. На початку весни стародавні слов’яни намагалися викинути всі зламані та непотрібні речі, щоб очистити житло від накопиченої негативної енергії, а себе позбавити від нещасть та бід. Господині ретельно вимітали будинки та двори.

Говорили, що не можна у цей день залишати справи незавершеними. У народі радили з 6 березня часто та довго гуляти на свіжому повітрі.

Прикмети на погоду 6 березня

  • Якщо весна настане рано, то й осінь буде ранньою.
  • Якщо рано трапилася відлига, то треба раніше розпочинати посівну.
  • Повітря сухе в цей день — чекай на потепління.
  • Західний вітер у цей день – до вологої погоди. Дме східний вітер — незабаром настане весна. Південний вітер віщує теплу погоду з дощами, а північний – холодну.
  • Якщо перельотні птахи навесні прилетіли вчасно — буде добрий хлібний урожай.
  • Кучугури високі у дворі — чекай на теплу погоду.
  • Ластівки нагрянули – чекай тепло.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні