П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниВчені показали, як за кілька хвилин до смерті «все життя проноситься перед...

Вчені показали, як за кілька хвилин до смерті «все життя проноситься перед очима»

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені вперше науково продемонстрували, що перед смертю "все життя проноситься перед очима".

Вчені вперше проаналізували активність мозку вмираючої людини та виявили, що хвилини до смерті пов’язані зі сновидіннями та спогадами

Досі залишається загадкою, що відбувається в мозку людини в момент смерті, про що вона думає і згадує останні хвилини. Нове дослідження доводить, що в момент смерті в мозку людини спливають найщасливіші моменти життя, яке у нього «проноситься перед очима».

Наукові докази отримали випадково. Експерти безперервно контролювали мозкові хвилі 87-річного пацієнта з епілепсією, використовуючи ЕЕГ, щоб слідкувати за нападами. Однак у хворого раптово трапився серцевий напад, і він помер, повідомляє New Atlas.

Таким чином, дослідникам вдалося записати 15 хвилин активності мозку на момент смерті. Вони зосередилися на 30 секунд, коли серце переставало битися, і виявили підвищену активність гамма-хвиль. Вони беруть участь у таких процесах, як сновидіння, медитація та відновлення пам’яті. Гаммаа-ритм реєструється в прецентральній, фронтальній, скроневій та тім’яній зонах кори головного мозку.

Подібні зміни у гамма-хвилях під час смерті раніше були виявлені у щурів, але це перший випадок, коли така активність була виявлена у людини.

Передбачається, що мозок може відтворювати останні спогади про важливі життєві події безпосередньо перед смертю. Вчені зробили висновок, що мозок відтворює саме позитивні та щасливі життєві моменти.

До цієї роботи варто ставитись з обережністю, оскільки вона заснована лише на одному спостереженні за людським мозком. Для того, щоб підтвердити висновки вчених, будуть потрібні більш масштабні дослідження.

Є ймовірність, що особливі коливання у структурах мозку досліджуваної людини можуть бути пов’язані з його епілептичною активністю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні