Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 27 лютого найбільшій в Україні Одеській області виповнюється...

Цей день в історії: 27 лютого найбільшій в Україні Одеській області виповнюється 90 років

Этот материал также доступен на русском языке
27 лютого – Міжнародний день полярного (білого) ведмедя, День оптиміста, Кирило Весноуказчик, День мексиканського кавового лікеру «Калуа», Всесвітній день неурядових організацій, День поінформованості про аносмію, День протеїну, День усмішок очима, День тупості, День Покемона, .

27 лютого 1932 року створено створені Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Одеська та Харківська області. Їм виповнюється 90 років.

До 90-річчя Одеської області – 25 найцікавіших фактів про Одещину

27 лютого на Одещині виповнюється 90 років. В історії Одещини були різні події — героїчні, веселі, трагічні, але нічого не було, про що не хотілося б згадати. Газета Одеське життя пропонує до вашої уваги добірку найцікавіших фактів із життя Одеської області.

  • факт 1. На території Одещини ще до нашої ери існували грецькі колонії. На Жевахової горі археологи виявили античне святилище V-IV століть до нашої ери, яке було присвячене давньогрецькій богині родючості Деметрі.
  • факт 2. З 1803 року територія Одеської області входила до Херсонської губернії. 1920 року Херсонська губернія була поділена на Миколаївську та Одеську, а 1922 року їх об’єднали в Одеську губернію.
  • факт 3. Одеська область – одна із найстаріших в Україні. 9 лютого 1932 року, на IV позачерговій сесії Всеукраїнського центрального виконкому XII скликання, що відбулася у Харкові, було прийнято рішення про утворення п’яти областей: Харківської, Київської, Дніпропетровської, Вінницької та Одеської. Остаточно межі Одещини було визначено у 1954 році, при приєднанні Ізмаїльської області.
  • факт 4. Одеська область – найбільша на території України. Її площа – 33,3 тисячі квадратних кілометрів. Вона розташована на південному заході країни та проживає в ній 2 мільйони 368 тисяч 107 осіб. Це одна з найрозвиненіших областей країни у будь-якому напрямку – економічному, туристичному, культурному, науковому.
  • Факт 5. На півночі Одещина межує з Вінницькою та Кіровоградською областями, на сході – з Миколаївською областю, на заході – з Республікою Молдова та невизнаним Придністров’ям, на південному заході – з Румунією.
  • Факт 6. Протягом майже двох місяців – з 18 січня до 13 березня 1918 року – на території Одеси та області існувала Одеська радянська республіка.
  • Факт 7. Українські гори розпочинаються на Одещині — у Подільському, Балтському та Кодимському районах. Там бере початок Подільська височина, яка через 300 кілометрів переходить до Карпат. Крім того, ландшафт цієї частини області нагадує альпійський — із луками та невеликими річками.
  • Факт 8. Під час морських походів флотилія запорожців проходила через Хаджибейську, або Одеську затоку. Саме таким маршрутом кораблі запорожців виходили до Дунаю під час війни з турками у 1768-1774 роках.
  • Факт 9. На Одещині розташована найнижча точка України — Куяльницький лиман. Через велику солоність води його називають конкурентом Мертвого моря.
  • Факт 10. На Одещині проживає понад сто національностей. Більшість мешканців Одещини вважають себе українцями, другі за чисельністю – росіяни, треті – болгари. Болгарську діаспору Одеської області визнано найбільшою у світі — до неї входять 220 тисяч людей.
  • Факт 11. Одеські катакомби протягнулися на дві з половиною тисячі кілометрів. Якщо витягнути всі коридори в одну лінію, то їхня довжина буде більшою, ніж відстань від Одеси до Лондона. Згідно з міськими легендами, у катакомбах живе страшне чудовисько — катакомбник і заховані скарби одеських контрабандистів.Факт 12. На території Одеської області знаходяться три всесвітньо відомі фортеці. Це Аккерманська фортеця у Білгороді-Дністровському, Ізмаїльська фортеця в Ізмаїлі та залишки турецької фортеці Хаджибей, що знаходилась на території сучасного парку Шевченка. Хаджибей штурмували козаки Богдана Хмельницького, Івана Сірка, Семена Палія та Петра Калнишевського.
  • Факт 13. За півтора кілометра від села Орлівка Ренійського району знаходиться археологічна пам’ятка — городище Картал, що має статус пам’ятника національного значення. На його території у XIX столітті було знайдено частини предметів побуту з римськими написами. Деякі з них згадали македонський легіон, який охороняв переправу через Дунай на Чорноморське узбережжя.
  • Факт 14. На Одещині розташовано п’ять найбільших озер України:
    Ялпуг – площа 149 квадратних кілометрів, глибина 5,5 метра,
    Кагул — площа 93 квадратні кілометри, глибина 7 метрів,
    Кугурлуй — площа 82 квадратні кілометри, глибина 2,5 метри,
    Катлабух – площа 68 квадратних кілометрів, глибина 2,7 метра,
    Китай – площа 60 квадратних кілометрів, глибина до 5 метрів.
    Озеро Ялпуг
  • Факт 15. Одеська область славиться виноробством, а його «батьком» вважається вчений та винороб Василь Таїров, який у 1914 році відкрив дослідну станцію у селі Сухий Лиман. У цей час європейські виноградники гинули від шкідника філоксери, але Таїров знайшов вирішення проблеми та відродив винну галузь у всій імперії. Крім того, він вважається основоположником виробництва шампанського в країні.
  • Факт 16. У 1968 році вчені вирахували орбіту малої планети, яка отримала номер 1792 та назву Рені. У цьому місті народився знаменитий пулковський астроном та дослідник малих планет Олександр Дейч. Діаметр планети 23 кілометри, а оберт навколо Сонця вона здійснює за 4,63 земних роки.
  • Факт 17. У селі Стара Некрасівка розташований пункт геодезичної дуги Струве, який є пам’яткою ЮНЕСКО. У 1816 році академік Василь Струве виконав градусні виміри дуги меридіана – від Північного Льодовитого океану до Дунаю, щоб визначити форму Землі та її розмір. Дуга проходить через десять європейських держав, які у 2004 році запропонували затвердити пункти Дуги Струве як пам’ятник Світової спадщини.
  • Факт 18. Село Северинівка Іванівського району прославилося на весь світ завдяки одеському письменнику Олександру Козачинському, який розповів про нього у повісті «Зелений фургон». За твором неодноразово знімали фільми, а 1982 року зйомки проходили на території самої Северинівки. У 1800 році село перейшло у власність польського магната графа Северина Потоцького та отримало назву Северинівка. А в роки громадянської війни село було улюбленим місцем самогонників та спекулянтів.
  • Факт 19. У 1898 році в селі Ісаєве, що у Березовському районі, народився знаменитий естрадний співак та виконавець характерних та народних танців Петро Лещенко.
  • Факт 20. У селі Куйбишевське розташований унікальний підземний монастир “Райський сад”, заснований адептами релігійного руху інокентійців. Підземний монастир — унікальна, але недосліджена історична пам’ятка, і досі не вважається об’єктом культурної спадщини.
  • Факт 21. На курортах Одеської області проходять лікування хворі з хронічними захворюваннями органів дихання, опорно-рухового апарату, нервової системи, гінекологічними хворобами.
  • Факт 22. Село Стара Некрасівка з’явилося на карті області у 1814 році, а його засновниками стали донські козаки. Свою назву населений пункт отримав на ім’я козацького отамана Ігната Некрасова.
  • Факт 23. На території Одеської області, у Білгород-Дністровському районі, археологи виявили Сарматський склеп, який був побудований приблизно у III столітті. Ця унікальна споруда була знайдена випадково — 1989 року на неї наткнулися робітники піщаного кар’єру. Після дослідження склеп було перенесено на територію Вірменської церкви.
  • Факт 24. Про острові Зміїному у своїй трагедії «Фауст» розповідав Ґете. Головний герой трагедії Фауст згадує про те, що коли давньогрецький герой Ахілл одружився з Оленою Троянською, вони оселилися на острові в гирлі Дунаю, на Понті Евксинському (Чорному морі). А це і є острів Зміїний.
  • Факт 25. У селищі Борщі Подільського району розташований заказник «Казковий», створений учнями місцевої школи. Його площа складає всього половину гектара, проте ще в 1993 році він був внесений до списку ботанічних пам’яток природи місцевого значення і входить до територій Одеської області, що охороняються.

Цей день в історії світу та України

1883 – композитор Оскар Гаммерштайн запатентував першу машину, яка скручує сигари.

1900 – створено футбольний клуб “Баварія”.

1918 – початок походу Січових Стрільців проти радянських військ, що напали на Україну.

1919 – комісія Антанти провела зустріч з українським отаманом Семеном Петлюрою.

1932 – створені Київська, Вінницька, Дніпропетровська, Одеська та Харківська області.

1932 – англійський фізик Джеймс Чедвік відкрив нейтрон – нейтральну елементарну частинку.

1942 – масові розстріли в Бабиному Яру німецькими окупантами.

1943 – прийнято ухвалу про відновлення роботи шкіл у регіонах України, звільнених від нацистів.

1952 – ООН уперше провела засідання у новій штаб-квартирі в Нью-Йорку.

1965 – відбувся перший політ першого у світі широкофюзеляжного транспортного літака АН-22 (“Антей”), створеного в КБ О. К. Антонова.

1971 – альбом Pearl Дженіс Джоплін очолив чарт і знаходився на вершині хіт-параду дев’ять тижнів.

1974 – у Нью-Йорку мільйонним тиражем вийшов перший номер щотижневого журналу People, розповідає новини про життя зірок шоу-бізнесу.

1980 – тріумф Глорії Гейнор на “Греммі” – її хіт “I Will Survive” названий найкращим «диско-записом року».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні