Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовини25 лютого – пам'яті Іверської ікони Божої Матері

25 лютого – пам’яті Іверської ікони Божої Матері

Этот материал также доступен на русском языке
За церковним православним календарем 25 лютого відзначається 3 церковні свята та 4 іменини: 3 чоловічі та 1 жіночі.

Список іменин допоможе у виборі імені для хлопчика чи дівчинки, народжених у цей день.

25 лютого іменини відзначають чоловіки

Олексій

від давньогрецького імені Алексіос – «захисник»

Антон

від римської родовою назвою Антоній, що походить від давньогрецького антао – “зустрічатися, стикатися”, “боротися”, “конкурувати” або антос – “квітка”

Євген

від давньогрецького імені Еугеніос, що походить від еугенес – «з добрими генами», «шляхетний, з доброго роду»

Жінки

Марія

від давньоєврейського імені Мірьям – «бажана», «гірка», «безтурботна»

Православні свята

25 лютого відзначається 3 православні церковні свята.

Іверська ікона Божої Матері – свято на честь чудотворної Іверської ікони Пресвятої Богородиці. Інші назви – Воротарниця, Привратниця. На ній зображена Діва Марія з Немовлям. Ікона знаходиться в Іверському монастирі на Афон (Греція). Свято присвячено перенесенню списку Іверської ікони до монастиря на Валдаї 1656 року.

Олексій Рибний, святителя Алексія, митрополита Московського, всієї Росії чудотворця – святкування пам’яті святого Алексія – митрополита Московського та всієї Росії чудотворця (ім’я при народженні – Єлевферій). Збудував Андроніков, Чудові монастирі в Москві, Олексіївську жіночу загальножитільну обитель. Помер 1378 року.

Святителя Мелетія (Леонтовича), архієпископа Харківського – церква вшановує архієпископа Харківського та Охтирського Мелетія Леонтовича (ім’я при хрещенні – Михайло). Роки життя: 1784-1840.

Олексій Рибний

Інакше це День Олексія; Олексіїв день; Олексій; Олексій; Мелетій.
Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотний мороз, то в цей день погода буде похмурою.

У православному календарі це дата пам’яті святителя Олексія Московського, всієї Русі чудотворця, митрополита. У народі цей день отримав назву «Рибний», оскільки до 25 лютого починав танути сніг та добре ловилася риба.

История

Митрополит Алексій (мирське ім’я – Єлевферій) народився сім’ї відомого боярина Феодора Бяконта в 1304 року у Москві. У 15-річному віці вирішив стати ченцем та присвятити своє життя Богу. З 1320 по 1340 роки святитель провів у Московському Богоявленському монастирі. Потім ще 12 років, вже поза стінами обителі, завідував судовими справами Церкви як намісник митрополита. В 1352 Алексія посвятили в єпископа Володимирського, а ще через 4 роки він зійшов на Московський престол.

Життя Алексія Московського було сповнене як труднощами, і радощами, випробуваннями і чудесами. Після смерті князя Іоанна він був тимчасовим правителем Російської держави (за малолітнього Дмитра Донського). У роки правління займався зміцненням Російської Церкви.

Помер святий Олексій 12 лютого 1378 року. За заповітом його поховали у Чудовому монастирі.

Традиції та обряди

  • На Олексія Рибного посівне насіння виносить на мороз для того, щоб воно «загартувалося», проморожувалося. Вважається, що після цього більше зерен дадуть сходи під час посадки. Головне, не забути їх прибрати потім у тепле місце, інакше вони можуть померзнути.
  • Те саме роблять і з натуральною пряжею. Після того як вона спонукає на холоді, нитка стає рівнішою і не так «кучерявиться», а речі з такої нитки довго служать своєму власнику.
  • За традицією на стіл у цей день ставлять блюда з риби. Особливе місце приділяється розстібкам.
  • Знахарі та лікарі у це свято позбавляють переляку. Хвороби такого роду виліковуються народними цілителями дуже успішно.

Прикмети

  • Завірюха чи туман цілий день – до дощового літа.
  • Якщо сніг тане, значить, буде хороше клювання.
  • На небі видно багато зірок – до багатого врожаю.
  • Якщо у цей день не тепліше, ніж у три попередні, то березень видасться теплим.
  • Сни на Олексія Рибного пророчі.
  • Якщо покласти пряжу в сніг і дати замерзнути, будь-яка справа у господині буде успішною.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні