Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниІменинники та церковні свята 1 лютого

Іменинники та церковні свята 1 лютого

Этот материал также доступен на русском языке
1 лютого іменини відзначають носії 10 чоловічих імен: Федір, Теодор, Сава, Петро, Микола, Марк, Макар, Юхим, Арсен, Антон.

1 лютого іменини відзначають

Чоловіки

Антон

від римської родовою назвою Антоній, що походить від давньогрецького антао – “зустрічатися, стикатися”, “боротися”, “конкурувати” або антос – “квітка”

Арсеній

від давньогрецького імені Арсеніос, що походить від слова арсен – «мужній, зрілий»

Юхим

від давньогрецького імені Еутюміос, що походить від слова еутюмос – «доброзичливий, прихильний, що віщує добро»

Макар

від давньогрецького макаріос – «благословенний», «блаженний», «щасливий»

Марк

від грецького імені Маркос, що походить від латинського слова marcus – «молоток» від французького marquis – «маркіз»

Микола

від давньогрецького імені Ніколаос – «переможець народів»

Петро

від давньогрецького імені Петрос – «камінь», «твердий», «надійний»

Сава

від давньогрецького імені Саббас, що походить від арамейської саби – “старий, старий, мудрець” короткої форми давньогрецького імені Саббатіос – “субота”

Теодор

у перекладі з латинської – «дар Божий», «посланець Бога»

Федір

сучасна форма грецького імені Теодорос (Теодорос, Феодорос) – «дарований Богом», «Божий дар»

Церковні православні свята 1 лютого

Макар’єв день, Преподобного Макарія Великого, Єгипетського

Церква вшановує пам’ять Макарія Великого – християнського святого, пустельника родом із Нижнього Єгипту. Роки життя: прибл. 300-391. У 360 році заснував монастир у Нітрійській пустелі, який пізніше назвали на його честь. Написав духовні бесіди, настанови та послання.

Преподобного Сави Сторожевського, Звенигородського

Свято на честь набуття мощей святого Сави – засновника та першого ігумена Богородиці-Різдвяного (Саввино-Сторожевського) монастиря у Звенигороді. Ця подія сталася 19 січня (1 лютого за новим стилем) 1652 року.

Священномученика Петра Скіпетрова, пресвітера

День вшанування новомученика Петра Скіпетрова. Був дияконом в Ісаакіївському кафедральному соборі, настоятелем Скорб’ященської церкви. Працював законовчителем. 1 лютого 1918 його вбили червоногвардійці в Олександро-Невській Лаврі. До лику святих зарахований у 2001 році.

Святителя Марка Євгеніка, архієпископа

Вшанування святого Марка Євгеніка, архієпископа Ефеського. Активно захищав Православ’я на Флорентійському Соборі. Помер 1457 року.

Блаженного Феодора Новгородського

Вшанування пам’яті святого Феодора родом із Новгорода. Мав дар прозорливості і пророцтва. У віці прийняв подвиг юродства (відмову від мирських благ). Жив у злиднях, дотримувався суворого посту. Помер 1392 року.

Преподобного Макарія Римлянина, Новгородського

Приурочений до святого Макарія родом з Риму. Жив у XVI-XVI ст. Багато років провів на самоті. Заснував монастир на річці Лензі та був його ігуменом. Збудував Успенську церкву. Мав дар прозорливості і чудотворення.

Преподобного Макарія Печерського, диякона

Святкування пам’яті диякона Макарія. Жив у ХІІІ-ХІV ст. у Києво-Печерському монастирі. Мав дар чудотворень.

Посту немає – дозволяється вживання будь-якої їжі.

Макар’єв день

Макар’єв день по-іншому називається Макар; Макар-весноуказчик; День Макарію; Макар ясний; Макарій Великий; Макарів (Макар’єв) день. Церковна його назва – Преподобного Макарія Великого, Єгипетського.

У цей день традиційно організовуються чаювання з близькими та друзями; підносяться молитви святому Іоанну Златоусту про просвітництво розуму, а ще в народі ефективними вважалися змови від зубного болю.

История

Святий Макарій жив у Єгипті. Після смерті батьків він пішов у Фаранську пустелю. Через кілька років став учнем святого Антонія Великого. У 40 років став священиком і настоятелем у ченців, що мешкали в Скитській пустелі.

Щодня його відвідувала велика кількість людей, які просять допомоги чи поради. Щоб хоч трохи проводити в молитвах, Макарію довелося вирити печеру під своєю келією, в якій він і ховався.

Йому приписують багато чудес, серед яких навіть воскресіння мертвих. Найбільшим внеском преподобного Макарія в християнство вважаються залишені ним праці.

Традиції та обряди

У Макар’єв день небажано працювати. В цей народний свято склалася традиція зустрічатися з близькими та друзями за чашкою гарячого чаю.

Цього дня прийнято розтоплювати самовар за допомогою валянків. Вважається, що після цього валянки набувають сили виліковувати хвороби ніг. Той, хто їх носитиме, зможе вилікувати ноги та захистити себе від інших недуг на цілий рік.

Особлива увага приділяється вогню печі. Якщо вдається розпалити відразу всі поліна так, що гирло грубки стає золотим, значить, у будинку пануватиме мир і достаток.

Цього дня прийнято вимовляти спеціальні слова, які замовляють зубний біль.

Ті, кому потрібна допомога у освіті розуму, моляться святому Іоанну Златоусту.

Прикмети

Яка погода буде весь день, таким і весь місяць буде.

Якщо до середини дня завірюха розгуляється, то така погода ще довго протримається.

Якщо 1 лютого сильний мороз, значить, літо буде теплим.

У ніч на Макар’єв день сняться пророчі сни.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні