Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦерковні свята 31 січня. Як поводитися в храмі

Церковні свята 31 січня. Як поводитися в храмі

Этот материал также доступен на русском языке
31 січня відзначають 2 православні церковні свята: Афанасій Ломонос та преподобних Кирила та Марії.

Церковні православні свята 31 січня

Афанасій Ломонос – Святителів Афанасія Великого та Кирила, архієпископів Олександрійських

Пам’ять святих архієпископів Олександрійських Афанасія та Кирила. Спільне святкування встановили на знак подяки за жорсткий захист Православ’я.

Афанасій Ломонос, батьків преподобного Сергія Радонезького

Присвячений батькам преподобного Сергія Радонезького. Померли 1337 року. Російська Православна Церква прославила святих Кирила та Марію у 1992 році.

Афанасій Ломонос

Віруючі православної церкви в цей день вшановують пам’ять святителя Афанасія Великого та Кирила – архієпископів з Олександрії.

Традиції та обряди

У цей день проводять обряди для захисту від нечистих сил.

Забороняється робити хірургічні операції, подавати судові позови, хрестити хлопчиків, переїжджати, сваритися. Найкраще цей день провести вдома.

Прикмети

Якщо на Афанасія Ломоноса хуртовина закружляла, то зима триватиме довго.

Відлига в цей день віщує погане літо та небагатий урожай картоплі.

Якщо на Афанасія ворони високо крутяться, стоїть морозна погода та чистий захід сонця, то мороз не швидко відступить.

Якщо сонце вирішило здатися тільки опівдні – чекай ранньої весни.

Якщо на Афанасія завірюха кружляє, то весна не поспішає приходити.

Сонце і місяць знаходяться у колі – чекай на похолодання.

……………………………………………………………….

Як правильно поводитися у храмі?

У церкві є свої правила поведінки та заборони. Багато хто, особливо ті, хто відвідує церкву час від часу, не завжди знають, як правильно поводитися в храмі, що дозволено, а чого краще уникати, щоб не образити релігійні почуття віруючих.

Чи можна нехрещеній людині заходити до церкви?

Жодних заборон на відвідування храму для нехрещеної людини не існує. Навіть людина, яка не прийняла хрещення, може цілувати ікони, святі мощі, хрест, однак при цьому не має права брати участь у будь-яких обрядах – причасті, світопомазанні. Ці обряди відбуваються лише після хрещення. Крім того, відвідувати храм можуть представники будь-яких інших конфесій – мусульмани, іудеї, буддисти.

Чи дозволено в церкві фото- та відеозйомку?

Заборони на зйомку в церквах не існує, але все одно потрібно попросити дозволу у чергового храму. При фотографуванні не можна використовувати спалах, оскільки він може погіршити стан ікон або фресок. Особливо це стосується старих храмів із цінними зображеннями. Така сама заборона існує і в музеях.

До того ж, будь-яка зйомка може відволікати віруючих, заважати їм молитися, тому якщо ви хочете зняти службу або просто інтер’єр, ваші дії не повинні бути нав’язливими. Все те саме стосується відеозйомки. Також при вході до храму необхідно вимкнути мобільний телефон.

Чи можна заходити до церкви з тваринами?

Категорично не можна приходити у храм із собаками, оскільки у християнстві собака вважається твариною нечистою. Якщо до церкви забіжить собака, то, за традицією, таку церкву доведеться заново освячувати. Натомість кішки можуть заходити до храму абсолютно безперешкодно. Однак це зовсім не означає, що на службу до церкви треба брати із собою тварин.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні