Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПомер актор Леонід Куравльов

Помер актор Леонід Куравльов

Этот материал также доступен на русском языке
30 січня помер улюблений радянський та російський актор Леонід В'ячеславович Куравльов.

Свої останні дні легендарний 85-річний артист провів у московському хоспісі імені В.В. Мільйонщикової. Його перевели туди з реанімаційного відділення міської клінічної лікарні №40 у Комунарці у 20-х числах січня.

Артист знявся більш ніж у 200 фільмах. Серед них «Іван Васильович змінює професію», «Афоня», «Найчарівніша та найпривабливіша», «З Леб’яжого повідомляють», «Ваш син і брат», «Золоте теля», «Життя і дивовижні пригоди Робінзона Крузо» та багато інших. Звання народного артиста він отримав 1977 року.

Чим запам’ятався Леонід Куравльов?

Леонід Куравльов народився 8 жовтня 1936 року у Москві робочої сім’ї. Його мати, Валентина Куравльова, була перукарем. А батько – В’ячеслав Куравльов – працював слюсарем на авіазаводі «Салют».

Леонід Куравльов у 1953 році подав документи на акторський факультет до ВДІКу. Він думав, що іспити там будуть простими, тож майже не готувався. І на вступних випробуваннях провалився.

Наступні два роки Куравльов працював в артілі «Оптік», яка була неподалік його будинку. На підприємстві випускали лінзи для кінокамер та фотоапаратів.

У ВДІК Леонід Куравльов знову спробував вступити у 1955 році. Цього разу він довго готувався і на іспитах отримав чудові оцінки. Майбутнього артиста зарахували до майстерні актора та театрального режисера Бориса Бібікова. Туди ж надійшли Світлана Дружініна та Софіко Чіаурелі.

На першому курсі Куравльов навчався погано, його мало не відрахували за профнепридатність, але на останніх курсах опинився серед найкращих та дебютував у кіно.

Життя у кіно

1960 року Куравльов зіграв матроса Камушкіна в історико-революційному фільмі Михайла Швейцера «Мічман Панін».

Перший кіноуспіх прийшов до актора через чотири роки, після головної ролі у картині Шукшина «Живе такий хлопець» (1964). У ній актор виконав головну роль – водія Павла Колокольникова. На Венеціанському кінофестивалі 1964 року стрічка отримала нагороду «Лев святого Марка» як найкращий фільм для дітей.

Один із найвідоміших персонажів Куравльова — сантехнік Афанасій Борщов в «Афон» (1975) режисера Георгія Данелії. Картина стала лідером того радянського прокату: її подивилися 62 мільйони глядачів. На ІХ Всесоюзному кінофестивалі у Фрунзі фільм отримав спеціальний приз. А за два роки, 1977-го, за «заслуги в галузі радянського кіномистецтва» Леоніда Куравльова удостоїли звання народного артиста РРФСР.

Також Куравльов відомий ролями у таких фільмах та серіалах, як «Вій», «Без свідків», «Старша сестра», «Золоте теля», «Сімнадцять миттєвостей весни», «По вулиці комод водили», «Турецький гамбіт». Його останньою кінороботою стала роль отця Леонтія у російсько-американській комедії Олександра Андранікяна «Весь цей джем» (2015 рік).

Родина

Зі своєю дружиною — викладачем англійської мови, директором однієї з московських шкіл Ніною Куравльовою — Леонід Куравльов познайомився ще в дитинстві. Вони зустрілися на ковзанці в 1952 році, а через вісім років одружилися. Пара прожила разом понад 50 років – до смерті дружини Куравльова у 2012 році. У шлюбі народилося двоє дітей: дочка Катерина та син Василь.

Останні роки він мало знімався. Після смерті дружини Леоніда В’ячеславовича все втратило сенс.

Источник: АиФ

Леонід Куравльов та Інна Чурікова співають у фільмі “Начало” (епізод)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні