Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 1 лютого – Всесвітній день хіджабу

Цей день в історії: 1 лютого – Всесвітній день хіджабу

Этот материал также доступен на русском языке
1 лютого – 32-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 333 дні. У цей день у світі відзначаються День Робінзона Крузо, День Змініть свій пароль, День десерту кейк-поп, Всесвітній день хіджабу, стартує Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин.

Які свята відзначають в Україні та світі 1 лютого?

Щорічно 1 лютого відзначається Всесвітній день хіджабу. Свято засноване на честь особливої хустки, яка є атрибутом мусульманського жіночого одягу. У День хіджабу до людей намагаються донести цінності взаємоповаги та терпимості по відношенню до різних культур. Цього дня прийнято роздавати хустки на вулицях усім жінкам та проводити лекції щодо ролі головного убору.

1 лютого відзначається Всесвітній день читання вголос. Цей день присвячений силі грамотності та тій радості, яка виникає, коли ми розповідаємо вголос історії. Свято засноване некомерційною організацією LitWorld та спонсорується Scholastic.

Національний день свободи (National Freedom Day) відзначається у Сполучених Штатах щорічно 1 лютого. Цього дня 1865 року президент США Авраам Лінкольн підписав резолюцію конгресу про внесення до Конституції США 13-ї поправки про скасування рабства.

Міжнародний день десерту – неофіційне свято. Його створення ініціювала американка Енджі Дадлі – блогер та кондитер. Вона прославилася як авторка десерту кейк-поп. Вважається, що саме його поява 1 лютого 2008 року дала старт святу.

Що сталося в Україні та світі 1 лютого?

1587 – підписання англійською королевою Єлизаветою I смертного вироку Марії Стюарт.

1709 – команда британського корабля виявила на безлюдному острові Хуан-Фернандес у Тихому океані моряка Олександра Селкірка, який став прототипом Робінзона Крузо.

1816 – створено “Союз порятунку” – перша таємна політична організація декабристів.

1918 – патріарх Тихін зрадив анафемі радянську владу.

1922 – Політбюро ЦК КП(б) У ухвалило рішення про вивезення 8 млн пудів хліба з голодуючої України до Росії.

1930 – газета “Таймс” опублікувала перший у світі кросворд

1951 – відбулося третє випробування атомної бомби на полігоні в Неваді, що стало першим ядерним вибухом, показаним по телебаченню.

1953 – хвилі Північного моря розмили 50 основних гребель Голландії, загинуло 1835 людей 43 тисячі споруд були частково або повністю зруйновані.

1958 – Єгипет і Сирія утворили Об’єднану Арабську Республіку.

2004 – скасування смертної кари у Великій Британії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 28 січня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні