Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатНовий податок на нерухомість: постраждають "не ті"

Новий податок на нерухомість: постраждають “не ті”

Этот материал также доступен на русском языке
За законом розраховували зобов'язати сплачувати податок інвесторів, але на практиці вийде інакше.

Ріелтори проаналізували закон №5600, згідно з яким, з початку поточного року діють нові правила оподаткування угод з нерухомістю. Зокрема, запроваджується ще один податок: на третій та всі наступні за рік продажі.

За словами експертів, насамперед закон торкнеться житла на первинному ринку.

Закон торкнеться житла на первинному ринку

Про це Finance.ua розповіли у Харківському агентстві нерухомості.

«Автори закону, швидше за все, розраховували зобов’язати платити податок інвесторів – тобто тих, для кого купівля та перепродаж нерухомості є бізнесом. Ідея, на мою думку, цілком здорова. Але реалізація, на жаль, «кульгає». Річ у тім, що підстави податку з’являються тоді, коли відбувається перехід права власності від одного власника до іншого. Саме право власності з’являється тільки після введення будинку в експлуатацію», – повідомила директор компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Олена Манжос.

До чого це призведе?

Як зазначила експерт, інвестори оминатимуть це податкове навантаження так само, як робили це раніше. На етапі “котловану” вони купують право власності на цінні папери або просто бронюють у забудовника майбутній об’єкт нерухомості. І потім до здачі об’єкта в експлуатацію поступаються цим правом власності іншому покупцю. І, зрозуміло, за вищою ціною.

Які види нерухомості підлягають оподаткуванню?

Нагадаємо, що податок стосується таких видів нерухомості:

  • квартира чи її частина;
  • будинок чи його частина;
  • кімната;
  • садовий будинок та господарські будівлі, а також земля під ними;
  • гараж;
  • земельна ділянка.

Скільки податків сплачували раніше?

До ухвалення закону формула податку була така: перший продаж – 0% із загальної суми продажу, другий і всі наступні за рік продажу – 5% і військовий збір – 1,5%. Разом 6,5%

«На сьогодні до цієї формули додається ще один податок: з третього та всіх подальших продажів – 18% плюс 1,5% військовий збір. Разом – 19,5%, але увага: немає загальної суми, як від прибутку. При цьому, закон не враховує зростання курсу валют, тоді як ціни вторинного ринку традиційно номінуються в доларі. І «під роздачу» потраплять ті власники, які придбали нерухомість до 2016 року, тобто різкого зростання курсу долара», – додала Олена Манжос.

Як приклад, експерт навела таку ситуацію: 10 років тому людина купила квартиру за 250 тис. гривень. На той момент у доларовому еквіваленті – 31 250 доларів за курсом 8 гривень за 1 долар. Сьогодні за курсом ця квартира коштує близько 890 тис. гривень. Тобто прибуток становитиме 640 тис. гривень, а податок з нього – близько 124 800 гривень.

Як звести податки до мінімуму

Тому продавцям як мінімум доведеться ретельніше розставляти пріоритети: в якому порядку продати і коли саме продати, щоб звести податки до мінімуму. Звичайно, на ринку не так багато продавців, які здійснюють три та більше угод на рік. Проте об’єктивно такі операції є. Наприклад, власник в один календарний рік у зв’язку з переїздом може продавати квартиру, дачу, гараж та земельну ділянку.

Підсумовуючи, експерт з нерухомості заявила, що закон вимагає серйозного доопрацювання щодо реалізації цих та багатьох інших аспектів. Водночас у ньому є й позитивні рішення. Наприклад, передбачається, що суму податку може бути зменшено на обсяг вкладених в об’єкт нерухомості інвестицій. Проте ніде чітко не прописано, що саме враховуватимуть як інвестицію, а також незрозуміло, яка інстанція в таких випадках розраховуватиме прибуток, з якого потрібно сплатити податок.

Читайте також:

Нове на сайті