Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 31 січня – Всесвітній день ювеліра

Цей день в історії: 31 січня – Всесвітній день ювеліра

Этот материал также доступен на русском языке
31 січня – 31-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 334 дні.

Всесвітній день ювеліра

31 січня відзначається Всесвітній день ювеліра. Ця дата була обрана у зв’язку з тим, що саме у січні ювеліри реєструють своє тавро. Традиції закладені великими ювелірами минулого продовжують сучасні майстри. Ювелірна майстерність відома з давніх-давен, адже прикраси використовуються людством протягом багатьох століть. Тому робота ювелірів одна з найдавніших і заслуговує на особливу подяку.

Що сталося 31 січня в Україні та світі?

1729 – у Стамбулі видали першу надруковану арабським шрифтом книгу – тлумачний словник, який досі вважається одним із найпопулярніших.

1747 – у Лондоні відкрилася перша клініка з лікування венеричних захворювань – госпіталь Lock.

1865 – хімік Дмитро Менделєєв захистив дисертацію “Про з’єднання спирту з водою”.

1893 – у Патентному бюро США реєструють торгову марку Coca-Cola.

1941 – створена Київська кіностудія науково-популярних фільмів (з 1954 – Київнаукфільм)

1943 – оточена під Сталінградом німецька шоста армія капітулювала разом із генерал-фельдмаршалом Ф. Паулюсом.

1950 – президент США Гаррі Трумен публічно оголосив про підтримку проекту розробки водневої бомби, зброї, яка теоретично в сотні разів потужніша за атомні бомби, скинуті американцями на Хіросіму і Нагасакі під час 2-ої Світової війни.

1958 – здійснено запуск першого американського штучного супутника Землі “Експлорер-1”, який встановив наявність навколоземного радіаційного поясу.

1961 – США провели запуск космічної ракети з шимпанзе на борту. Ракета на швидкості 8000 км/год піднялася на висоту 250 км над Землею. Шимпанзе повернулася на землю без пошкоджень.

1999 – вчені з університету Алабама (США) отримали, на їхню думку, незаперечні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок в Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50 років тому.

2009 – у Кенії принаймні 113 людей загинули і понад 200 отримали поранення внаслідок займання розлитої нафти в районі міста Моло.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли святкують День пам’яті жертв Голокосту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні