П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіНа їжу йде 40% доходів українців

На їжу йде 40% доходів українців

Этот материал также доступен на русском языке
Фахівці підрахували, що 40% прибутків українських громадян витрачається на продукти харчування.

Індекс споживчих цін у 2021 році зріс на 10%, а це вдвічі більше за показник 2020-го. Вперше за чотири роки річна інфляція досягла двозначної кількості. Економісти вирахували, яку частину свого бюджету українці витрачають на харчування.

В Офісі президента запропонували систему адресної допомоги малозабезпеченим у вигляді продуктових карток. У суспільстві, зокрема, опозиційно налаштованій її частині, ідею сприйняли скептично, проводячи аналогію з талонами на їжу часів СРСР.

За словами радника з економічних питань президента України Олега Устенка, допомога насамперед має отримати найбільш уразливі та незахищені верстви населення.

На його думку, найприйнятнішою моделлю може бути цільова фінансова допомога на кшталт програми «єПідтримка». І хоча варіанти антикризових заходів ще розглядаються, Устенко не виключає введення в системі Дія деяких food stamps – продуктових чеків, як це практикується в США. Втім, зазначає економіст, це буде зроблено лише у разі потреби.

Поки що уряд у ході засідання 12 січня вирішив розширити перелік продуктів, що підпадають під державне регулювання. Тепер граничний рівень торгової надбавки не може перевищувати 10% для таких товарів:

  • гречана крупа;
  • цукровий пісок;
  • пшеничне борошно вищого гатунку;
  • макаронні вироби українського виробництва (вермішель із борошна найвищого гатунку);
  • пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці);
  • соняшникова олія;
  • курячі яйця категорії С1;
  • птах (куряча тушка);
  • вершкове масло жирністю 72,5%.

Втім, адресна допомога ефективніша, ніж загальне регулювання. Власне, через це й розглядається варіант із «продуктовими чеками».

Яскравим прикладом адресної допомоги є субсидія на оплату житлово-комунальних послуг. Сьогодні в Україні понад 2,6 млн. домогосподарств отримують субсидію. Тому вже зараз можна зробити висновок, що «продуктових чеках» потребують мільйони людей. Не забуватимемо, що, за даними Держстату, 40% доходів українці витрачають саме на їжу.

«В Україні підвищення цін на 5-10% для малозабезпечених громадян є вкрай чутливим. Адже грошові витрати на продукти домогосподарств становлять близько 45%. У домогосподарствах із доходом до 5 тис. грн. цей показник перевищує 50%. Істотна продуктова інфляція та зростання цін на енергоносії можуть призвести до погіршення добробуту значної частини населення.

Тому, на мою думку, запровадження програми «продуктових чеків» зараз є актуальним. Крім того, це може стимулювати зростання ВВП в Україні, підштовхуючи агровиробників до зростання виробництва та збільшення реалізації продукції на внутрішньому ринку», – прокоментувала Finance.ua Олена Баженова – професор економічного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Джерело: Finance.ua

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні