Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПравославні свята 25 січня - Тетянин день

Православні свята 25 січня – Тетянин день

Этот материал также доступен на русском языке
Завтра, 25 січня, відзначаються 3 православні церковні свята.

Церковні православні свята 25 січня

Мучениці Татіани Римської та з нею у Римі постраждалих

Вшанування пам’яті святої Татіани Римської. Прийняла мученицьку смерть за віру в Ісуса Христа приблизно 225 року. Її усікли мечем за наказом імператора Риму Ульпіана. Зарахована до лику святих у III столітті.

Святителя Сави I, архієпископа Сербського

Є днем пам’яті першого архієпископа Сербського – Сави (назва при народженні – Ростислав). Затятий поборник Православ’я. Помер 1237 року.

Преподобного Мартініана Білозерського

Приурочений до святого Мартініана – учня преподобного Кирила Білоозерського. Роки життя: 1370-1455. Збудував храм Преображення Господнього на озері Воже. Був ігуменом Ферапонтового монастиря. Керував обителью преподобного Сергія Радонезького.

Тетянин день

У церковному календарі це дата вшанування пам’яті святої мучениці Татіани Римської, яка у XVIII столітті стала покровителькою студентів.

25 січня парафіяни православної церкви моляться святій Татіані Римській. Цього дня прийнято вітати жінок, які мають ім’я Тетяна.

історія свята

Назву «Тетянин день» свято отримало на честь святої мучениці Татіани Римської, яка жила в Римі у III столітті. Вона народилася в багатій, знатній сім’ї християн. Після досягнення повноліття Татіана прийняла обітницю цнотливості і стала дияконісою. Вона присвятила своє життя служінню церкви, допомоги хворим і нужденним людям. Свята Татіана зазнала гоніння з боку язичників. Імператор Олександр Север засудив її та її батька до страти, яка була виконана 12 січня 226 року. Татіана була зведена до рангу святих мучеників.

У Російській імперії Тетянин день спочатку святкувався як день утворення Московського університету (МДУ). 12 (25) січня 1755 імператриця Єлизавета видала указ про заснування МДУ. 1791 року в будівлі університету обґрунтували домову церкву святої мучениці Татіани. 25 січня стало Днем студента, а свята Татіана – покровителькою учнів вищих шкіл.

Студентські традиції

Студенти відзначають Тетянин день із особливим розмахом. Вони відвідують церкви, ставлять святій покровительці Татіані свічку та просять допомоги на іспитах та заліках. В університетах цього дня відбуваються святкові концерти, на яких старанним студентам вручають почесні грамоти. Учні вишів збираються в компанії, влаштовують вечірки, ходять у нічні клуби та бари.

Відома студентська традиція на Тетянин день – заклик “шари”. Вночі 25 січня вони виходять на балкон або виглядають у вікно і прокрикують три рази: «Шара, прийди!» перед відкритою заліковою книжкою. Студенти вірять, що такий ритуал допомагає успішно скласти усі іспити.

Для залучення удачі на сесії учні вишів проводять ще один обряд із заліковою книжкою. Опівдні 25 січня вони малюють на останній сторінці маленький будиночок. Він повинен обов’язково мати двері та віконце. Головними елементами є димар і дим, що виходить з неї. Будиночок слід малювати однією суцільною, закрученою лінією. Вважається, якщо вдасться намалювати її безперервно, то здача сесії буде легкою та вдалою.

Народні традиції

У цей день існує традиція вітати всіх Тетян з днем ангела.

Віруючі люди відвідують храми, де відбуваються урочисті богослужіння. Дівчата, які прагнуть облаштувати своє особисте життя, моляться святій покровительці Татіані.

25 січня дівчата намагаються заманити хлопців. Для цього вони стелять на поріг будинку невелику доріжку. Вважається, якщо у цей день коханий молодик витре об неї ноги, то він буде частим гостем.

Тетянин День – гарний час для загадування бажань. Для цього потрібно вийти на сонячну галявину та подумати про заповітні мрії. Щирі бажання, загадані цього дня, збуваються.

Що не можна робити в Тетянин день

У Тетянин день забороняється сваритися з членами сім’ї та близькими людьми. Не можна відмовляти у допомозі нужденним і хворим. Не можна перебувати у неприбраному будинку.

Прикмети та повір’я

  • Якщо 25 січня сніг, то літо буде дощовим.
  • Якщо на Тетянин день ясна морозна погода, то слід очікувати хорошого врожаю.
  • Дівчатка, народжені 25 січня, стають добрими господинями та дружинами.
  • Якщо наступного після Дня студента день випадає іспит, то напередодні не можна читати конспекти.
  • Якщо у цей день господарка спече хліб з гладкою скоринкою, без тріщин, то наступний рік буде вдалим та спокійним.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні