Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатРозлучення: як отримати аліменти з батьків, які живуть за кордоном

Розлучення: як отримати аліменти з батьків, які живуть за кордоном

Этот материал также доступен на русском языке
За законами України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Не є підставою для звільнення від такого обов’язку те, що один із батьків проживає в іншій країні.

Про це розповідають Finance.ua, які цікавилися подробицями у Мін’юсті.

Україна – учасник низки двосторонніх та багатосторонніх міжнародних договорів, які дозволяють вирішувати питання про стягнення аліментів. Україна ратифікувала Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном Процедуру їх стягнення визначено в Інструкції щодо виконання в Україні Конвенції.

Щоб стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном, громадяни України можуть звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник:

  • або з клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання про стягнення аліментів вирішувалося в Україні, та є рішення суду);
  • або із заявою про встановлення рішення щодо аліментів.

Інструкція

як добитися аліментів, якщо відповідач перебуває за кордоном, на підставі рішення суду України

Крок 1

Отримати рішення суду України про стягнення аліментів

Той із батьків, з ким живе дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом. І вже з рішенням суду України про стягнення аліментів стягувач може звертатися до компетентного органу (суду) іноземної держави.

Крок 2

Звернутися до компетентного органу (суду) іноземної держави з клопотанням про визнання та виконання рішення суду України

Клопотання має містити:

  • повне ім’я відповідача (боржника);
  • його дату народження;
  • громадянство;
  • адресу проживання відповідача (боржника) протягом останніх п’яти років (наскільки це відомо позивачеві (стягувачеві));
  • рід занять та місце роботи боржника;
  • фотокартку (по можливості);
  • є відомості про фінансові та сімейні обставини боржника, у тому числі інформація про майно, яке йому належить;
  • будь-яка інша інформація, яка може сприяти встановленню місцезнаходження боржника або виконанню клопотання, або яка визначена відповідною договірною стороною як необхідна.

Клопотання надсилається до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції.

Крок 3

Додати необхідні документи до клопотання

До клопотання додаються належним чином оформлені судом, який виніс рішення, такі документи:

  • копія судового рішення;
  • довідка про те, що рішення набуло чинності;
  • довідка про часткове виконання або невиконання рішення на території України;
  • довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день судового засідання, та копії документів, що підтверджують це, якщо відповідач не брав участі у судовому засіданні;
  • копія протоколу судового засідання (або журналу судового засідання), під час якого справу про стягнення аліментів було розглянуто сутнісно;
  • фотокартка стягувача.

Клопотання та документи, що до нього додаються, надаються українською мовою разом із перекладом офіційною мовою договірної сторони, на території якої пропонується здійснити визнання та виконання рішення.

Рішення щодо цього питання приймається протягом 1 місяця з дня його надходження. Цей термін може становити більше одного місяця, якщо для звернення за кордон потрібно отримати додаткову інформацію або документи та вжити інших заходів для належного оформлення клопотання.

Клопотання повертається позивачу у разі, якщо воно не відповідає вимогам Конвенції та інструкції, з роз’ясненням причин повернення. Про хід та результати розгляду клопотання про визнання та виконання рішення про стягнення аліментів Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивача.

Крок 4

Врахувати мовні особливості оформлення документів

Документи, що надсилаються з України та складені українською мовою, повинні бути перекладені офіційною мовою запитуваної договірної держави або іншою мовою, яку така держава визначила як прийнятна для всієї своєї території або тієї її частини, якою проживає боржник.

На підставі конвенцій, нотаріально засвідчений переклад не вимагається. Достатньо, якщо переклад офіційно засвідчений перекладачем або бюро перекладів. Вимога консульської легалізації або засвідчення документів апостилем також не застосовується до документів відповідно до конвенцій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні