У вас болять суглоби? Змініть раціон та виключіть продукти, що викликають запалення.
Біль у суглобах, набряк та скутість – усі ці ознаки артриту можуть справді уповільнити ваше активне життя. На жаль, мільйони дорослих у світі стикаються з певним типом артриту, що обмежує їхню діяльність.
Протизапальні препарати зазвичай призначають, щоб зняти симптоми, але є дещо, що принесе довгострокову користь суглобам та загальному здоров’ю.
Незважаючи на те, що масштабних досліджень, присвячених дієті при артриті, провели не так багато, вчені вже довели, що певне харчування може згодом спричинити хронічне запалення в організмі. А це шкодить здоровим клітинам. Артрит, діабет та серцеві недуги часто виникають через запалення в організмі.
На жаль, немає певних продуктів, які здатні знизити біль при артриті. Потрібно переглянути режим харчування загалом.
Їжте різноманітні рослинні продукти та працюйте над усуненням поганих харчових звичок, які призводять до запалення та провокують артрит. Отже, що не можна їсти при артриті.
Продукти, які можуть зберігатися тижнями, зазвичай насичені консервантами, що спричиняють запалення. Чіпси, печиво, хлібобулочні вироби та інші продукти довготривалого зберігання при артриті протипоказані.
Обмежте кількість фаст-фуду, концентрованих солодощів, але найголовніше – їжте натуральні рослинні продукти.
Жир перестали демонізувати, але це не означає, що всі жири придатні для вживання. Транснасичені жири сприяють хронічному запаленню кишечника, згідно з недавнім оглядом у Frontiers of Immunology.
В іншому дослідженні розглядався потенційний вплив насичених жирів на пацієнтів із остеоартритом. У цьому експерименті, опублікованому в Scientific Reports, дослідники вивчали дві групи щурів протягом 16 тижнів. Одну групу годували продуктами з кукурудзяного крохмалю, а іншу – простими вуглеводами та насиченими жирами та пальмовою олією.
Дослідники виявили, що дієта, що містить 20% насичених жирів, утворює відкладення насиченого жиру в колінних суглобах щурів, що послаблюють хрящ і посилюють запалення, обидва маркери остеоартриту.
Підсолоджені цукром напої можуть призвести до збільшення ваги і наражають на ризик розвитку діабету 2 типу і ревматоїдного артриту.
Два великі довгострокові обсерваційні дослідження, в яких вчені вивчали стан 186 900 жінок, пов’язали регулярне вживання напоїв із цукром з розвитком артриту.
За результатами, опублікованими в American Journal of Clinical Nutrition, стало зрозуміло: жінки, які щодня вживали одну або більше порцій підсолодженого газування, мали на 63% більший ризик розвитку ревматоїдного артриту порівняно з тими, хто не пив солодку воду.
Дослідження показують, що алкоголь порушує баланс добрих та поганих бактерій у кишечнику та викликає його запалення. Зловживання алкоголем також може пошкодити тканини кишечника, зробивши їх проникними або «дірявими», що дозволяє вивести токсини, що спричиняють запалення. За даними медиків, надмірне вживання алкоголю також знижує здатність кишківника всмоктувати поживні речовини з їжі.
Є ще одна форма запального артриту, пов’язана із високим споживанням алкоголю. Це подагра. Болюче загострення, зазвичай виявляється на суглобі великого пальця ноги, є результатом занадто великої кількості сечової кислоти в організмі при розщепленні алкоголю. Не тільки міцні напої, а й пиво з високим вмістом пуринів може значно підвищувати рівень сечової кислоти.
Читайте також:
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…
Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…
Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…
Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…
Використання перев'язувальних матеріалів, бинтів та ранозагоювальних засобів є важливою частиною медичної практики та першої допомоги.…